Entity-relationship approach for information systems development and an application
- Tez No: 5407
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesne- İlişki modeli, bilgi sistemleri geliştirme, bilgi sistemleri geliştirme yöntemleri, bütünleşik bilgi sistemi geliştirme yöntemi, Stok Kontrol Altsistemi. vı, Entity-Relationship model, information systems development, information systems development methodologies, integrated systems development methodology, Stock Control Subsystem. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
BİLGİ SİSTEMLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİCİNDE NESNE- İL İSKİ YAKLAŞIMI VE BİR UYGULAMA SEVKAL. Şeniz Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Y.Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ziya Aktaş 195 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Önceleri veri tabanı geliştirme modeli olarak önerilen Nesne- İlişki modeli, sistem analizi çalışmalarında da başarı ile kullanılmaktadır. Bu tezde, Nesne- İlişki modeli, bilgi sistemlerinin tasarım ve gerçekleştiriminde kullanılabilecek etkin bir araç olarak incelenmiştir. Çalışmada Nesne- ilişki modelinde kullanılan kavramlar değişik araştırmacılar tarafından önerilen farklı gösterim şekilleri de ele alınarak incelenmiştir. Daha sonra Nesne- İlişki modeli, bilgi sistemleri geliştirme yöntemleri kapsamı içinde tartışılmıştır. Tezde veri nesnelerinin yanısıra işlevsel ve işlemsel nesneleri de modelleyen bir bütünleşik bilgi sistemi geliştirme yöntemi anlatılmış ve bu yönteminStok Kontrol A İt sis teminde uygulanması açıklanmıştır. Tezin sonunda konuya ilişkin oldukça geniş bir kaynakça yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ENTITY-RELATIONSHIP APPROACH FOR INFORMATION SYSTEMS DEVELOPMENT AND AN APPLICATION SEVKAL, Şeniz Faculty of Engineering Department of Computer Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Ziya Aktaş 195 Pages, February 1989 ABSTRACT Although the Entity-Relationship (E-R) model was originally introduced as a database modeling tool, recently it has been successfully used in some information systems development projects as well. The major objective of the study is to investigate E-R model with a special emphasis for information systems development. During the study, the concepts of the E-R model is examined in detail referring to the different notations proposed by different authors. The E-R approach is later studied in the framework of information systems development. An integrated systems development methodology which models functional and process entities as well as data entities is described. Then this methodology is applied to a case study of the inDepartmental Information System, particularly the Stock Control Subsystem. The thesis includes a relatively eitensive list of references on the subject. r