Elektronik ticaret ve Türkiye'de online ödeme sistemleri üzerine bir sanal POS uygulaması
Electronic commerce and a virtual POS application for online payment system in Turkey
  1. Tez No: 540800
  2. Yazar: ALİ AYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, ödeme sistemleri, sanal POS, electronic trade, payment methods, virtual POS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bilişim ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler elektronik ticaret üzerinden alışverişi artırmıştır. İnsanlar internetin pek çok farklı platformda kullanılabilir olmasıyla birlikte aramış olduğu her şeye anında ulaşabilme imkânına erişmiştir. Özellikle mobil teknolojinin hayatımızın her alanında kullanılmaya başlaması, insanların bilgiye kolay yoldan ulaşımına sebep olmuştur. Artık insanlar cep telefonlarına indirmiş oldukları uygulamalar sayesinde alışverişlerini kolay bir şekilde yapabilmektedirler. Ancak burada temel sorun yapılan çevrimiçi alışveriş işlemlerinin ne kadar güvenli olduğudur. İnsanlar internet üzerinden alışveriş yaparken hem ürünlere çok daha uygun fiyata sahip olmak istemekte hem de kredi kartı ve diğer kişisel bilgilerinin güvenliğine dikkat etmektedirler. Elektronik ticaret ile ilgilenen firmalar ise hem maliyetlerini azaltmak hem de birden fazla banka ile çok daha uygun komisyon oranlarında çalışmak için çeşitli sanal POS uygulamalarından faydalanmaktadırlar. Bu tez çalışmasında Türkiye'de sanal POS hizmeti veren firmaların karşılaştırması yapılmış ve ilgili kavramların gerçekleştirildiği örnek bir uygulama geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technology have increased the shopping over electronic commerce. People have access to almost everything they are looking for with the usage of internet in many different kinds of platforms. Especially, the use of mobile technology in all areas of our lives has led people to access information easily. Now people can buy something easily by the applications they have downloaded to their mobile phones. However, the main problem here is how safe the online shopping transactions are performed. People want a much more affordable price and also pay attention to the security of their credit card and other personal information when they do online shopping. Companies interested in electronic commerce benefit from a variety of virtual POS applications to reduce their costs and work with more bank at a much more affordable commission rate. In this thesis study, a comparison of the companies providing virtual POS services in Turkey was made and a sample application was developed as an implementation of the related concepts.