Suriye iç savaşında yerel aktörlerin rolü ve Türkiye'nin Suriye ihtilafına yaklaşımı (2011-2018)
The role of local actors in the Syrian civil war and Turkey'sapproach to the conflict in Syria (2011-2018)
  1. Tez No: 540866
  2. Yazar: YUNUS KAYABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT CEM KARADELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriye, İç Savaş, Güvenlik, Terör, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Turkey, Syria, Civil War, Security, Terror, Arab League, United Nations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
2011 Mart ayında Suriye'nin Dera kentinde başlayan gösteriler, güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri sonrası tüm ülkeye yayılmıştır. Zamanla artan gösteri ve protestolar ülkedeki barış ve istikrar ortamını bozarak yerini sokak çatışmaları ve iç savaşa bırakmıştır. Suriye'de gerçekleşen bu yeni konjonktür karşısında yerel, bölgesel ve küresel aktörlerinde olaylara müdahil olmasıyla ülkedeki durum vekalet savaşına dönüşmüştür. Çin ve Rusya'nın hükümet yanlısı, ABD ve AB'nin hükümet karşıtı politikalar sürdürmesi ülkedeki çözüm arayışlarını olumsuz etkileyerek sürecin uzamasına ve barışın tesis edilememesine neden olmuştur. Türkiye, Suriye'de yaşanan gelişmeleri başından itibaren takip etmiş, sorunun çözümüne ilişkin Esad Rejimine reformlar konusunda çağrıda bulunmuştur. Esad'ın bu süreçte Türkiye'nin beklentilerini dikkate almaması üzerine Türkiye, diplomatik girişimlerde bulunarak krizin büyümemesi yönünde çaba göstermiştir. Türkiye güney sınırında yaşanan krizin güvenliğini tehdit eder duruma dönüşmesinin ardından etkin güvenlik politikaları üreterek sınır ötesi harekatlar gerçekleştirmiştir. Bu çalışma, Suriye'de yaşanan olayları anlamlandırmak ve arka planını görmek adına kapsamlı bir inceleme ortaya koymaktadır. Çalışmada tarihsel bağlamda devlet kurulma süreci, Fransız manda idaresi ve darbeler dönemine değinilerek sonrasında Ortadoğu'da çıkan isyanların Suriye'ye yansımaları tüm taraflarıyla ve aktörleriyle değerlendirilmiştir. İç savaşın sonlanmasına yönelik Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlerin çözüm arayışlarına da değinilerek bu kapsamda Cenevre görüşmeleri detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca Suriye iç savaşında bölgede oluşan terör gruplarının Türkiye'nin sınır güvenliğini ve iç dinamiklerini etkilemesi sonucu Türkiye'nin değişen güvenlik gündemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The demonstrations that have started in the city of Dera, in Syria on March 2011, spread across the country after the brutal intervention by the Syrian security forces. Increasing demonstrations and protests over time led to violent clashes on the streets of Syria and a civil war engulfed the country. The conflict in Syria evolved into a“proxy war”as the regional and international actors started to get involved. While China and Russia supported pro-Syrian regime decisions and solutions, the EU and the USA supported the anti-regime decisions and solutions, consequently prolonging the conflict and delaying a peaceful solution. Turkey has been following the developments in Syria closely from its early stage and calling the Assad regime for reforms. Turkey hoping for crisis to lessen, adopted a diplomatic way to convince and prevent Assad regime to cease the violent crackdown. However, due to its close proximity with Syria, Turkish bordering cities have been targeted by the armed groups, which led Turkey to run cross-border military operations to secure its bordering area. In this thesis, the author intends to provide a comprehensive study on Syrian Civil War and its background. We include the historical background of Syria's state formation, the French mandate administration; the period of military coup d'états and the effect of Middle East uprisings to Syrian state and political actors. This study covers the efforts of the Arab League and United Nations in providing a peaceful solution to the conflict; lastly the Geneva Talks in detail has been included in the research. Furthermore, the changes in national security policies of Turkey due to increasing security threats from Syrian border and the terrorist groups in Syria has been studied extensively.