Parkinson hastalığının emekliliğe etkisi
Effect of parkinson disease on retirement
  1. Tez No: 540884
  2. Yazar: GAMZE ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, erken emeklilik, motor semptomlar, non-motor semptomlar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Parkinson hastalarındaki işsizlik ve erken emeklilik oranının giderek arttığı bilinmekte fakat erken emekliliğe neden olan faktörler üzerine sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza Mayıs - Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Hareket Bozuklukları Birimi, Parkinson Hastalığı Polikliniğine başvuran 75 Parkinson hastası dahil edildi. Literatür ve benzer çalışmalar incelenerek araştırmacılar tarafından geliştirilen Parkinson Hasta Anketi PH'lı hastalara; Parkinson Hasta Yakını Anketi ise bakım verenlere uygulandı. Bulgular: Katılımcılar emeklilik türlerine ve emekli olma nedenlerine göre iki farklı şekilde gruplanarak incelendi. Malulen emekli olan ve standart tarzda emekli olan hastaların işe başlangıç yaşları arasında fark yokken emeklilik yaşları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p< 0.05). PH nedeniyle işten ayrılan hastalar tarafından motor semptomlar içinde bradikinezi, non-motor semptomlar içerisinde ise uyku bozukluğu ve depresyon emeklilik nedeni olarak ilk sırada gösterildi. PH nedeniyle işten ayrılan katılımcıların % 90'ı çalıştıkları kurum tarafından desteklenmediğini belirtti. PH nedeniyle işten ayrılan katılımcıların % 77.55'inin fizyoterapi tedavisi, % 61,22'sinin ise psikolojik tedavi almadığı; % 55,1' inin ise uygun bir iş bulması halinde çalışmak istediği belirlendi. Sonuç: Hastaların işgücünde daha uzun süre kalabilmesi için gerek PH hastalarının, gerekse bakım verenlerinin ve işverenlerinin PH ile ilgili sağlık sorunları, bunların olası sonuçları, ayrıca motor ve non-motor semptomlara yönelik geliştirilen stratejiler ve tedavi teknikleri hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It's known that the rate of unemployment and early retirement in patients with Parkinson's Disease (PD) is increasing, however, there are limited studies on the factors cause early retirement. Methods: 75 patients with PD who were admitted to İstanbul Cerrahpaşa University, Parkinson's Disease Outpatient Clinic, were included in our study. The literature was reviewed and the Parkinson's Patient Questionnaire and The Parkinson's Patient Caregiver Questionnaire, developed by the researchers, were used in study. Results: Participants were grouped in two different ways according to their retirement types and retirement reasons.