Hizmet işletmelerinde yönetim organizasyon sorunları: Beyşehir milli eğitim kurumlarında bir uygulama
Management and organization issues in business services: an application in Beyşehir national education institutions
  1. Tez No: 540885
  2. Yazar: AHMET METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim ve Organizasyon Sorunları, Yönetici, Hizmet, Milli Eğitim, Management and Organization Problems, Manager, Service, National Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Milli Eğitim; Sosyal Devlet anlayışı olan bir ülkede formal veya informal olarak bireylere eğitim - öğretim hizmeti veren bir kurumdur. 'Eğitimin daha anne karnından başlayıp ölene kadar devam eden bir süreç' olduğu ilkesinden yola çıkarsak kurumlar arasındaki en önemli sektör olduğu kabul edilebilir. Gelişen teknoloji ve bilimin insan hayatına adapte edilmesinde, şirketlerin vasıflı eleman arayışlarında, ayrıca bireylerin kariyer planlamasında ve bunun gibi birçok gerekçelerle karşımıza çıkan en büyük organizasyondur. Hizmet İşletmelerinde Yönetim Organizasyon Sorunları: Beyşehir Milli Eğitim Kurumlarında Bir Uygulama başlıklı çalışmamın amacı, aynı zamanda bir işletme olan okulların yönetim organizasyon sorunlarına değinmek okul çalışanı olan müdür, müdür yardımcıları, öğretmen ve diğer yardımcı personelin çalışma şartları ve yönetsel sorunlarını ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışma alanı olarak Beyşehir yönetici sayısı yeterli gelmediğinden Seydişehir ve Derebucak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar seçilmiştir. Çalışmamda önce literatür taraması yapılmış ve ilgili mevzuatın incelenmesi ile başlanmıştır. Anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Anket sonuçlarının değerlendirilmesine yönelik olarak Milli Eğitim çalışanlarının yönetim ve organizasyon sorunları tespit edilmiştir. Sonuç olarak Milli Eğitim kurumlarında eğitim – öğretim hizmetleri dışında kalan idari ve mali faaliyetleri yapan personelin yönetim organizasyon sorunları ortaya konulmuş, bu sorunlara yönelik bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
National Educaiton is an institution that gives education to people formaly or informally, in each social countries. Judging from the principle of“Education is an ongoing process starting from the womb to death.”, it is acceptable the most important sector among the institutions. İt is the greatest organization for developing technology and adapting science to human life, companies seeking qualified staff. Management Organization Problems in Service Businesses: The purpose of my work titled yardımcı An Application in Beyşehir National Education Institutions müdür is to reveal the working conditions and managerial problems of the school staff who are the employees of the school, the deputy managers, the teachers and other assistant personnel. For this purpose, due to the fact that the number of Beyşehir managers is not sufficient, Seydişehir and Derebucak District National Education Directorates are selected. Firsty, study of literatüre has been made and review of relevent legistation in my study. Data were collected in survey method. The Management and Oranizational Issues of the National Education employees were identified by evaluating the survey results. Last of all the Management and Organization Issues of administrative and financial activities staff that outside of education – teaching services, are exhibited and the solutions of these problems have been proposed.