Nijer'deki 1991 ulusal egemenlik konferansı ışığında demokratik yönetim: CNDS ve CNDP'nin katkılarına dayalı eleştirel analiz ve perspektifler
Democratic governance in view of the 1991 sovereign national conference in niger: Critical analyzes and perspectives based on the contributions of the CNDS and CNDP
  1. Tez No: 540929
  2. Yazar: IBRAHIM OUSSEINI ISSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Egemenlik Konferans, çatışma, diyalog, genel ilgi, demokratik yönetim, Nijer, Sovereign National Conference, Conflict, Dialogue, General Interest, Democratic Governance, Niger
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Şekil olarak, Nijer'de demokratik bir yönetime sahip olmak için Ulusal Sosyal Diyalog Komisyonu (CNDS) ve Ulusal Siyasi Diyalog Konseyi (CNDP), sosyal ve politik çatışmaları önleme ve düzenlemelere izin veren nispi bir güce sahiptir. Fakat esasen bu yapılar, cumhuriyetçi olsalar da, yani devlet kararnameleri ile kurulmuş olsalar da, karar alma süreçlerinde özerk değildirler. Ayrıca, orada görülen yasal ve kurumsal araçlardaki yetersizlikler, genel çıkar memnuniyetini yerine getirme görevlerini gerçekten ve etkin bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamamaktadır. Böylece CNDP'nin siyasileşmesi ve CNDS'nin ise maddi kaynaklarının eksikliğini fark ediyoruz. Nijer'de anayasal düzenin sürekli sorgulanması konusuna gelince, tabi ki Ulusal Egemenlik Konferansı'ndan sonraki dönemde yaşanan sık darbeler aracılığıyla bu durumun demokratik olarak seçilmiş hükümetler ve onların sosyo-politik ortakları arasında samimi bir fikir birliği bulunmadığı gibi, hiç bir zaman içten bir diyalog olmamıştır. Bu politik imkânsızlık, Nijer demokrasisinin, özellikle Batı Afrika alt bölgesinin veya genel olarak Sahara altı Afrika'nın belirli demokratik sistemleri gibi belirli bir refahı yakalaması, ilerlemesi veya bilmesine izin vermemiştir. Nijer örneğine gelince, sonsuz bir yeniden yapılanma, demokratik devletin yönetiminde bir dizi hareketlenme, hemen hemen aynı acı verici ve bazen dramatik deneyimlerle tekrarlanır, ancak bunlar, 1990'ların bu“eski”politik sınıfına ders olmaz. Son olarak, Nijer'deki demokrasinin krizi, temel olarak, demokratik oyunun kurallarının sosyo-politik aktörler tarafından zor içselleştirilmesiyle meydana gelmektedir. Söz konusu mesele bu ülkede daha iyi demokratik yönetim beklentileri amacıyla, bu sınıfla ayrılmayı, siyasi yaşamın ahlak ileşmesini ve bu Cumhuriyet'in yeniden işlenmesini gerektiren bir siyasi kuşak çatışmasıyla taçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In their external form these structures, the National Commission of Social Dialogue (CNDS) and the National Council of Political Dialogue (CNDP) benefit from a relative power allowing them to prevent and regulate respectively the social and political conflicts so that there will be democratic governance in Niger. But internally these structures, although they are republican, that is to say created by State decrees, are not autonomous in their decision-making. Also, the inadequacies in the legal and institutional instruments noted here and there do not enable them to carry out efficiently and effectively their missions of satisfaction of the general interest. Therefore, it shows politicization of the CNDP and a lack of financial and material resources of the CNDS. Furthermore, as for the continual questioning of the constitutional order in Niger, of course through the frequent military coups in the period after the National Sovereign Conference, this could be explained by the fact that there has never been a straightforward inclusive dialogue, a sincere consensus between the successive governments that have been democratically elected and their socio-political partners. This political imbroglio has handicapped the Nigerien democracy to take off, to advance or to experience a continued prosperity like certain democratic systems of the West African sub-region in particular or of Sub-Saharan Africa in general. Thus, as mentioned above it is to be noticed in the case of Niger, there is an eternal recommencement, a series of gropings in the management of the democratic state with almost the same sorrowful and sometimes dramatic experiences which are repeated but do not serve as lessons to this ''old'' political class of the 1990s. Finally, the crisis of democracy in Niger has been incited mainly by the difficult internalization of the rules of the democratic game by socio-political actors. The latter is crowned by a conflict of political generation that calls for a break with this class, to a moralization of political life and a reformation of the Republic for better prospects for democratic governance in this country.