Yeni nesil psikoaktif maddelerden am-2201'in kalp hücreleri üzerine toksik etkilerinin araştırılması
Investigation of toxic effects of a new psychoactive substance, am-2201 to cardiac cells
  1. Tez No: 540930
  2. Yazar: ESRA NİŞİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: AM-2201, Sentetik kannabinoid, Kardiotoksisite, Apoptoz, Nekroz, AM-2201, Syntethic cannabinoid, Cardiotoxicity, Apoptosis, Necrosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sentetik kannabinoidler kötüye kullanımı özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan moleküller olmakla birlikte; nispeten yeni olan bu moleküllerin etkileri, farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri hususunda literatürde sınırlı veri bulunmaktadır. Mevcut bilgiler ağırlıklı olarak bu moleküllerin saptanmasına yönelik yeni metod geliştirilmesi ve klinik etkiler hakkında olgu sunumlarıyla kısıtlıdır. Sentetik kannabinoidlerin kullanımı sonrası kardiak klinik bulgular görüldüğü pek çok çalışmada belirtilmekle birlikte; bu maddelerin kalp üzerine toksik etkilerini ve toksisite mekanizmalarını araştıran çalışma sayısı oldukça kısıtlıdır. Çalışmalarda bu gruptaki her molekülün ayrı ayrı kardiak toksisitesini tanımlamaktan ziyade genel olarak grup içindeki ilk tanımlanmış olan moleküllerin etkileri üzerinde durulmaktadır. Sentetik kannabinoidler içerisinde özellikle klinik ve toksikolojik anlamda literatürün incelenmesinde mevcut verilerin azlığı gözlemlenerek bu grup içinde bulunan AM-2201 ile çalışma yapılmasının konudaki eksikliği gidermede faydalı olacağı kararına varılmış ve tez çalışmasıyla kardiak hücre kültüründe AM-2201 molekülünün kardiotoksisitesi ve toksik etki mekanizmalarının tanımlanması hedeflenmiştir. Çalışmada IC50 değerleri tespit edilmiş olup, nekrotik hücre ölümünün ön planda olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçların literatüre katkı sağlaması ve bu alandaki yeni araştırmaların planlanmasında kaynak oluşturması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Synthetic cannabinoid abuse especially in recent years become more common, although literature data about effects, pharmacodynamic and pharmacokinetic properties of this relatively new molecules is not adequate. Common data mainly limited with development of new methods to determine the molecules and the case reports about the clinical effects of this molecules. Plenty of the articles discuss cardiac clinical effects seen with synthetic cannabinoid abuse however articles that research toxic effects and toxicity mechanism of this molecules to heart are limited. This studies are not defined cardiac toxicity of every simple molecule in the group but rather they commonly defined the effects of first defined molecules in the group. At the research of the literature because of observation of the data about AM-2201 molecule is less than the others in this group, we concluded study with this molecule to be useful for fulfil a need about this subject. The aim of this study was to define the cardiotoxicity and mechanism of toxicity of the AM-2201 molecule with cardiac cell culture. In this study IC50 values evaluated and primarily necrotic cell death was occured. With the results of this research we aimed to contribute the literature and plan a new resource in the field.