Sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı ile ilişkisinde bağlanma stillerinin rolü: Üsküdar Üniversitesi örneği
Attachment type's role in social media usage's relationship with social appearance anxiety: Üsküdar University case
  1. Tez No: 541167
  2. Yazar: MUHAMMED EBUBEKİR TEMEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Kaygı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Sosyal Medya, Social appearance anxiety, attachment, social media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı ile ilişkisinde bağlanma stillerinin rolünün Üsküdar Üniversitesi örnekleminde ortaya konulmasıdır. Bu amaç çerçevesinde çalışma beş bölümde tamamlanmıştır. Birinci bölümde, sosyal medyanın kavramsal çerçevesine yer verilmiştir. Burada sosyal medyanın tanımı, tarihsel gelişimi, geleneksel medyadan farkları ve araçları ile bireysel ve toplumsal etkileri ele alınmıştır. İkinci bölüm, sosyal görünüş kaygısına ayrılmıştır. Öncelikle kaygının kavramsal çerçevesine yer verilmiş; kaygının tanımı, türleri, kuramsal çerçevesi, belirtileri ve nedenleri açıklanmıştır. Sonrasında sosyal kaygının ve sosyal görünüş kaygısının tanımı ile nedenleri ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, bağlanma kavramı ve bağlanma stillerine ayrılmıştır. Bağlanma kavramı, bağlanma kuramının temelleri ve yaklaşımları, bağlanma sistemi, bağlanmanın kökeni ve gelişimi, bağlanmayı etkileyen unsurlar ve bağlanma stilleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın metodolojisi sunulmuştur. Burada araştırmanın amacı, kapsamı, sınırlılıkları, evren ve örneklemi, veri toplama araçları ve veri analizi yöntemi açıklanmıştır. Beşinci bölüm ise araştırma bulgularının sunulduğu bölümdür. Araştırmada veri toplama tekniklerinden anket yöntemi kullanılarak Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinden 109 kişiden veri toplanmıştır. Bu veriler SPSS istatistik programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre güvenli bağlanma stiline sahip katılımcıların sosyal görünüş kaygısının, korkulu ve kayıtsız bağlanma stiline sahip katılımcılardan anlamlı bir şekilde fazla olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to figure out attachment style's role in social media usage's relationship with social appearance anxiety among Üsküdar University students. In the first part conceptual framework of social media is discussed. The description of social media, history of it, the differences between social media and conventional media, social media instruments and its social effects are included in this part. The second part covers social appearance anxiety; Its description, different types of social appearance anxiety, symptoms and reasons are included in this part. Afterwards social phobia and social appearance anxiety are explained in detail. Third part covers the concept of attachment and different attachment styles. Definition of it, its conceptual foundations, attachment systems, factors affecting attachment are discussed in this part. Fourth part covers the methodology, namely the purpose of the study, its limitations, the universe and the sample as well as data collection and analysis methods are discussed in this part. method a types of anxiety, factors affecting anxiety and anxiety treatment are discussed. In the final section the findings are discussed. Data for the research was collected from 109 Üsküdar University students and analyzed by SPSS. According to the findings participants with secure attachment have much lower social appearance anxiety levels than participants with fearful and dismissing attachment backgrounds.