Örgütsel adalet, güven, bağlılık ve vatandaşlığın çalışanların performansına etkisi ve buna yönelik bir uygulama: Esenyurt belediyesi örneği
A case study on effects of organizational justice, trust, commitment and citizenship on worker's performance: Esenyurt municipality sample
- Tez No: 541471
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, örgütsel güven, örgütsel vatandaşlık, çalışan performansı, belediye, kamu kurumu, Organizational justice, organizational commitment, organizational trust, organizational citizenship, employee performance, municipality, public institution
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bilgi toplumuna geçiş süreci ile birlikte önemi giderek artan ve günümüzde bir işletme ya da örgütün en önemli bileşeni haline gelen beşerî sermaye, yönetim sürecinde pek çok bilişsel özellikleri de bünyesinde barındırması açısından kapsamlı bir alan teşkil etmektedir. Örgütsel anlamda işletme yönetiminde değinilen örgütsel adalet, örgütsel güven, bağlılık ve vatandaşlık gibi kavramların günümüzde çalışanların performansları üzerinde etkili olduğu üzerine pek çok araştırma mevcuttur. Öte yandan günümüzde işletme yönetimine benzer şekilde örgütlenmeye başlayan kamu kurumlarında bu değişkenleri bir arada ve kümülatif bir biçimde değerlendiren yeterli çalışma mevcut değildir. Bu nedenle araştırmada, çalışanların performansları üzerinde örgütsel adalet, güven, bağlılık ve vatandaşlığın etkisinin incelenmesi ve ampirik olarak ortaya koyulması amaçlanmıştır. Araştırmada bu bağlamda, İstanbul ili Esenyurt ilçesinde 2017-2018 yılında Belediyenin çeşitli kadrolarında görevli (n=446) çalışan üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre örgütsel adalet ve örgütsel güven işgören performansı üzerinde doğrudan etkili olmayıp, örgütsel adalet ve örgütsel güven arasında, örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık arasında ise istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık ile işgören performansı arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buradan hareketle yapısal eşitlik modellemesi sonuçlarına göre örgütsel adalet güveni, örgütsel güven bağlılığı ve vatandaşlığı getirmekte, bu durum ise işgören performansını olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The human capital which has become increasingly important with the transition period to the information society and has become the most important component of today's enterprise or organization constitutes a comprehensive field in terms of hosting many cognitive features in the management process. There are many researches on the concepts that organizational justice, organizational trust, organizational commitment and organizational citizenship have influence on the performances of the employees today in organizational sense. On the other hand, there is not enough work to evaluate these variables together and in a cumulative manner in public institutions, which are starting to organize similar to business management today. For this reason, it is aimed to investigate the empirical effects of organizational justice, trust, commitment and citizenship on the performance of the employees. In this context, a questionnaire was applied to the various degree of municipality employees (n = 446) in the province of Esenyurt in Istanbul between 2017 - 2018. According to the findings obtained in the research, organizational justice and organizational trust did not have a direct effect on occupational performance, but statistically significant relationship was found between organizational justice, organizational trust, organizational commitment and organizational citizenship. Statistically significant relationships were also found between organizational commitment and organizational citizenship and occupational performance. From this point of view, structural equilibrium modeling results in organizational justice, organizational trust, organizational commitment and organizational citizenship, which in turn affects occupational performance positively.