Stratejik insan kaynakları yönetimi ve örgütsel bağlılığa etkisi
Strategic human resource management and its impact on organizational outcomes
- Tez No: 541494
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgüte Bağlılık, Çalışan Bağlılığı, İnsan kaynakları yönetimi, Strategic Human Resource Management, Organizational Commitment, Employee Commitment, Human Resources Management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Küreselleşmenin de bir sonucu olarak hızla gelişen ve değişen dünyada yoğun rekabet koşullarına karşı tutunmaya çalışan işletmelerin insan kaynaklarına verdikleri önem ile insan kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanmaları, o örgütün sürekliliğine ve diğer rakiplerine karşı büyük bir avantaj sağlamalarına neden olmaktadır. İşletme içerisinde insan kaynağının etkin kullanılması örgüte bağlılık açısından oldukça önemli bir araçtır. Stratejik insan kaynakları yönetimi işletme içerisinde çalışanların daha çok itibar ve değer görmesine zemin hazırlamış ve işletmelerin daha çok çalışan odaklı ilerlemesine etki etmiştir. Çalışanların aldıkları bu destek ile birlikte işletmelerine karşı daha fazla güven duygusu beslemelerini sağlamıştır. Bu güven duygusunun çıkması sonucu olarak“örgütsel bağlılık”kavramı, çalışanlar ile işletmeleri arasında pozitif bir ilişkinin kurulması adına önem bir etkendir. Bu tez çalışması stratejik insan kaynakları yönetimi ve örgütsel bağlılık kavramlarının bir değerlendirmesini içererek, sonrasında tez içerisinde stratejik insan kaynakları yönetiminin örgütsel bağlılık üzerine etkisini araştıran bir anket çalışmasına yer verilmektedir. Kamu sektörüne ait 2 farklı hastanedeki 308 çalışan üzerinde yapılan anket çalışması ile stratejik insan kaynakları yönetiminin örgütsel bağlılığa nasıl etki ettiği değerlendirilmiştir ve stratejik insan kaynakları yönetimi ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır hipotezi araştırmalar sonucunda kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizations try to fight against conditions of competition in a rapidly developing and changing world. The importance they attach to human resource management and using it effectively gain advantage to that organization on its continuity and against his rivals. In an organization, using human resource effectively is an important tool in terms of organizational commitment. Strategic human resource management establishes a ground for employees to be behaved respectfully and makes organizations more employee oriented. Thanks to this support, employees trust much more on their organizations. As a result of this trust, the concept of“organizational commitment”is an essential factor which provides positive relationship between employees and organizations. This thesis study includes evalution of the concepts of strategic human resource management and organizational commitment. Also, a questionnaire about the impact of strategic human resource management on organizational commitment is included. By means of the questionnaire applied on 308 employees in two public hospitals, the impact of strategic human resource management on organizational commitment was evaluated. In the end, the hypothesis that there is a positive correlation between strategic human resource management and organizational commitment has been accepted