Süleyman Kazmaz'ın halk kültürüne yönelik çalışmalarının derlenmesi ve halk bilimsel açıdan incelenmesi
The compilation of Suleyman Kazmaz studies on folk culture and their evulation in terms of folklore
  1. Tez No: 541690
  2. Yazar: NİLÜFER KUTANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞEBNEM DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Suleyman Kazmaz, article, research, folk cult
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 613
Özet
Toplum, yaşadığı coğrafyanın şartlarına ve hayatı algılama biçimine göre siyasi, iktisadi, dini değişimi ve gelişimi kültürel eserlerine yansıtır. Halkbilimi ise kültürel anlamda bir toplumun geçmişten bugüne yaşadığı değişim süreçlerini araştıran bilimdir. Dolayısıyla kültür üzerine yapılan çalışmalar, toplumun gücünü ortaya koyduğu gibi medeniyetine de ışık olur. Halkbilim uzmanları da saklı kalan bu değerleri ortaya çıkaran ve geleceğe katkıda bulunan bilim insanlarıdır. Halkbilim uzmanı Süleyman Kazmaz, yazı hayatına şiirle başlamış 1940 yılından sonra halkbilime yönelmiş, bu alanda birçok çalışmaya imza atmıştır. Türk halkbilimi çalışmalarında adını pek duymadığımız Kazmaz'ın, özellikle Rize halk kültürüne ait önemli çalışmaları bulunmaktadır. Çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Süleyman Kazmaz'ın hayatı, kişiliği, halkbilimi düşüncesi, İkinci bölümde, tablolar, makale ve araştırma yazılarının özgün metinleri ayrıca çalışmaların halk bilimsel açıdan kısa bir değerlendirmesi yer almaktadır. Anahtar Kelime: Süleyman Kazmaz, makale, araştırma, halk bilimi
Özet (Çeviri)
Society reflects its political, economic, religious transformation to the cultural works according to the geographical condition ( that they live in) and their perception of life. Folklore is the science that searches the public's transformation process from past to present in terms of culture. Consequently, the Studies on culture not only put forths the power of public but also sets light to the civilization. Folklorists are the people who bring aut those hidden valves and cantribute to future in this way. Folklorist Süleyman Kazmaz started his writing process with poem. Then after 1940 he tended to folklore and carried out many works in this field. Kamaz, whom we have not heard of much in Turkish Folklore studies, has important studies especially on Rize folk culture. Our study consists of two parts. İn the first part, there is Kazmaz's life, his personality, his thought of folklore while in the second part there are charts, article, the original texts' of the reseorch writings and besides this, there is also a brief evalvation of the Studies in terms of folklore.