Milletlerarası ticari tahkimde ihtiyati tedbir kararlarını verme yetkisi ve ihtiyati tedbir kararlarının icra edilebilirliği
The jurisdiction and enforceability of interim injunctions in international commercial arbitration
  1. Tez No: 541928
  2. Yazar: SEHER ELİF KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DERYA TARMAN PEKBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: milletlerarası ticari tahkim, ihtiyati tedbir, geçici hukuki koruma, koruyucu tedbirler, icra edilebilirlik, birlikte yetki, international commercial arbitration, interim injunction, interim measures, protective measures, conservatory measures, enforceability, concurrent jurisdiction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Milletlerarası ticari tahkimde geçici hukuki koruma türlerinden biri olan ihtiyati tedbir kararlarına uygulamada sık sık başvurulmaktadır. Tahkim sürecinde ihtiyati tedbir kararını vermeye yetkili olan organ mahkeme ve hakem kuruludur. Mahkeme ve hakem kurulunun birlikte yetkili olması yetki çatışması sorununa sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte, tahkim sürecinde yetkili organların vermiş olduğu ihtiyati tedbir kararlarının icra organları tarafından yerine getirilmesi konusunda da birtakım sorunlar çıkabilmektedir. İhtiyati tedbir kararlarının geçici nitelikte olmasından ötürü kural olarak tenfizi kabul edilmemektedir. Hakem kurulunun yaptırım gücünün olmaması sebebiyle vermiş olduğu tedbir kararlarının icra dairelerince yerine getirilebilmesi için mahkemelerin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tezde milletlerarası ticari tahkimde (i) ihtiyati tedbir kararlarını verme yetkisine sahip olan organların yetkileri ayrı ayrı ve birlikte ele alınarak farklı yetki sistemlerinde ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekilmiş ve (ii) tahkim sürecinde verilen ihtiyati tedbir kararlarının icra edilebilirlikleri karşılaştırmalı hukuk da dikkate alınarak Türk hukuku açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Interim injunctions, as a type of interim protective measures, are often used in international commercial arbitration. In arbitration, courts and arbitral tribunals are the two competent authorities that may grant interim injunctions. However, this concurrent jurisdiction of courts and arbitral tribunals may cause conflicts. Additionally, there can be issues in the implementation of interim injunctions given by the competent authorities during arbitration. Due to the temporary character of interim injunctions, as a rule, their recognition and enforcement are not accepted in law. Because of the lack of sanctioning power of arbitral tribunals, enforcement may only be possible with the assistance of courts. The present thesis examines (i) courts' and arbitral tribunals' jurisdiction to grant interim injunction individually and together by pointing out potential problems that may arise in different jurisdiction systems and (ii) the enforceability of interim injunctions decided during an arbitration under Turkish law by taking into account of comparative law.