Akromegali hastalarında görülen obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS) 'nda sürekli pozitif hava yolu basıncı tedavisi (CPAP)'nin hücre yaşlanma genleri üzerine etkisi
The impact of continuous positive airway pressure therapy (CPAP) on cell aging genes in obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) in acromegaly patients
- Tez No: 542017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL TAHERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Akromegali, OUAS, CPAP, Hücresel Yaşlanma, Acromegaly, OSAS, CPAP, Cellular Senescence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
AKROMEGALİ HASTALARINDA GÖRÜLEN OBSTRÜKTİF UYKU APNESİ SENDROMU (OUAS) 'NDA SÜREKLİ POZİTİF HAVA YOLU BASINCI TEDAVİSİ (CPAP)'NİN HÜCRE YAŞLANMA GENLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Meryem GÜLTEKİN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos-2018 Danışman: Doç. Dr. Serpil TAHERİ ÖZET Akromegali, hipofiz bezinin aşırı büyüme hormonu salgılaması sonucunda oluşan bir hastalıktır. 1886'da Fransız nörolog Pierre Marie tarafından ilk kez tanımlanan akromegali, hipofiz bezindeki benin bir hipofiz adenomdan kaynaklanan GH hipersekresyonu ve bu GH'nin tetiklemesiyle dolaşımda artan IGF-1 sonucu oluşan, ellerde ve ayaklarda büyüme, çenede genişleme ile karakterize nadir bir endokrin hastalıktır. Milyonda 40-125 tahmini prevalansa ve 3 ila 4 hasta insidansına sahiptir. Akromegalide %69'luk oranla en sık görülen semptomlardan biri obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS)'dur. OUAS, üst hava yolunun artan hücre proliferasyonu ile tıkanması sonucu oluşur. Bu çalışmadaki ana amacımız, yeni tanı akromegali hastalarında uygulanan tedavi yöntemlerinin özellikle OUAS olan ve olmayan, OUAS'ta CPAP tedavisi alan ve almayan akromegali hastalarında hücresel yaşlanma genlerinin mRNA ekspresyon profillerinin tedavi ile değişip değişmediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla akromegali hastalarından ve sağlıklı kontrollerden alınan kan örneklerinden RNA izolasyonu ve cDNA izolasyonları yapıldıktan sonra hücresel yaşlanma ile ilişkili olan genlerin mRNA ekspresyon seviyeleri Real Time PCR ile belirlenmiştir. Yeni tanı akromegali hastalarına uygulanan rutin tedavi sonrasında ve OUAS tespit edilen akromegali hastalarında rutin tedavilerin yanında uygulanan CPAP tedavisinin hücresel yaşlanma genleri üzerine olan etkisini araştırdığımız bu çalışmada PAI-1 geni haricinde hücresel yaşlanmada görevli olan genlerin ekspresyonlarının tedavi sonrası gruplarda belirgin şekilde azaldığı, artan GH/IGF-1 sekresyonu ve OUAS nedeniyle maruz kalınan hipoksik durumun hücresel yaşlanma üzerine olan olumsuz etkisi tespit edilmiştir. Akromegali ve OUAS'lu hastalarda tedaviden önce hücresel düzeyde artan DNA hasarı, stres, çeşitli onkogen sinyalleri ve replikasyon sonrasında telomerde meydana gelen hasar, hücresel yaşlanmayı tetiklemektedir.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF CONTINUOUS POSITIVE AIRWAY PRESSURE THERAPY (CPAP) ON CELL AGING GENES IN OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA SYNDROME (OSAS) IN ACROMEGALY PATIENTS Meryem GÜLTEKİN The University of Erciyes, Institute of Health Sciences Department of Medical Biology M.Sc. Thesis, August 2018 Supervisor: Asst. Prof. Serpil TAHERİ ABSTRACT Acromegaly is a disease caused by excessive growth hormone secretion of the pituitary gland. Acromegaly, first described by French neurologist Pierre Marie in 1886, is a rare endocrine disease characterized by GH hypersecretion due to a benign pituitary adenoma in the pituitary gland and growth in hands and feet, enlargement of the jaw, resulting in increased circulating IGF-1 by triggering this GH. It has an estimated prevalence of 40-125 in a million and an incidence of 3 to 4 patients. Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is one of the most common symptoms in acromegaly with a rate of 69%. OSAS is the result of an obstruction of the upper airway with increased cell proliferation. The main aim of this study was to determine whether mRNA expression profiles of cellular aging genes were changed by treatment in acromegaly patients with and without CPAP treatment, especially in patients with and without OSAS. For this purpose, RNA isolation and cDNA isolation from blood samples taken from acromegaly patients and healthy controls, mRNA expression levels of genes related to cellular aging were determined by Real Time PCR. In our study, we investigated the effect of CPAP treatment on cellular aging genes in addition to routine treatments in patients with newly diagnosed acromegaly and in patients with acromegaly who were found to have OSAS. The negative effect of hypoxic state on cellular aging due to GH / IGF-1 secretion and OSAS has been determined. In patients with acromegaly and OSAS, increased cellular damage at the cellular level before treatment, stress, various oncogene signals and damage to the telomer after replication trigger cellular aging.