Ortodontide tedavi ihtiyacının değerlendirilmesinde ICOM indeksi güvenilirliğinin sınanması
Testing of ICON index reliability in evaluation of treatment needs in orthodontics
- Tez No: 542016
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ICON Index, Treatment Need, Treatment Complexity, Orthodontics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamızda İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi olmak amacıyla başvurmuş hastaların ortodontik tedavi ihtiyacını ve tedavi zorluğunu ICON indeksi kullanarak belirlemek ve ICON indeksinin farklı klinik tecrübeye sahip araştırmacılar tarafından güvenilir olarak kullanılabilirliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda 2013-2014 yılları arasında tedavisine başlanan hastalardan çalışma kriterlerine uygun olan toplam 677 olgu dahil edilmiştir. Olguların tedavi başındaki ortodontik modelleri ve panoramik radyografileri çalışma materyalini oluşturmuştur. Her hastaya ait ortodontik modeller detaylı olarak incelenerek estetik komponent, üst dental arktaki yer darlığı / yer fazlalığı, çapraz kapanış, açık kapanış / derin kapanış, sağ ve sol bukkal bölgedeki ön-arka yöndeki kapanış ilişkisi çalışmacılar tarafından skorlandırılmıştır. Ortodontik modeller üzerinde ICON indeksiyle tüm olguların tedavi ihtiyacı ve tedavi zorluğu belirlenmiştir. Her bir model 3 ayrı çalışmacı tarafından değerlendirilerek ICON indeksinin güvenilirliği ve tekrarlanabilirliği araştırılmıştır. Sonuç olarak; tüm araştırmacıların skorladıkları tüm parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir uyum bulunmuştur. ICON indeksi, tedavi ihtiyacını ve zorluğunu ölçmede yeterli bir indeks olarak bulunmuştur. ICON indeksinin farkılı klinik tecrübeye sahip araştırmacılar tarafından kullanıldığında tekrarlanabilirlik açısından güvenilir bir indeks olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : ICON İndeksi, Tedavi ihtiyacı,Tedavi Zorluğu, Ortodonti
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the need for orthodontic treatment and the complexity of treatment in the Department of Orthodontics at Istanbul University Faculty of Dentistry by using ICON index as well as to evaluate the reliability of the ICON index by the researchers with different clinical experience. The sample of the study comprised treated study models and panoramic radiographs of 677 patients ( 285 male, 392 female) between years 2013-2014. Treatment needs and treatment complexity for all the patients were determined by using thier orthodontic models based on ICON index . The reliability and reproducibility of the ICON index were evaluated by three researchers with different experiences. Each researcher measured all cases and after a specific period of time, 160 randomized samples were selected and re-measured. A statistically significant correlation was found between all parameters for all the researchers as well as between all parameters for researchers themselves. It's concluded that The ICON index was found to be sufficient to measure the need for treatment and treatment complexity. The ICON index was found to be a reliable index for reproducibility.