An action research study: Benefits of using active learning strategies and activities in speaking classes
Bir eylem araştırması: Konuşma derslerinde aktif öğrenme stratejileri ve aktiviteleri kullanımının faydaları
  1. Tez No: 542210
  2. Yazar: SANAZ MOAZZEZI FARDI MOGHADDAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma öğretimi, konuşma becerileri, iletişimsel aktiviteler, Teaching speaking, speaking skills, communicative activities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu eylem araştırması bir vakıf üniversitesi hazırlık okulu konuşma dersinde ortak çalışmaya dayalı iletişimsel dil öğrenme aktivitelerinin kullanımı yoluyla öğrencilerin derse katılım seviyelerini yükseltmek amacıyla yürütülmüştür. Sekiz hafta süren bu eylem araştırması 25 A1 dil seviyesinden öğrencinin katılımıyla dinleme/konuşma derslerinde sürdürülmüştür. Çalışma süresince çeşitli iletişimsel aktiviteler kullanılmış ve hangi aktivitelerin öğrenci motivasyonunu ve derse katılım seviyelerini yükselttiği tanımlanmaya çalışılmıştır. Çalışma süresince ikili ve büyük grup tartışmaları, film izleme ve tartışma tekniği, öğrenci sunumları gibi iletişimsel aktiviteler kullanılmıştır. Çalışmanın verileri öğrenci günlükleri, araştırmacı tarafından tutulan alan notları, açık uçlu öğrenci mülakatları ve anket yolu ile toplanmıştır. Çalışma sonuçları iletişime dayalı dil öğretim tekniğinin öğrencilerin derse katılımını arttıran bir öğrenme atmosferi yarattığını; öğrencilerin grup çalışmalarında iyi bir performans gösterdiklerini; grup çalışmalarının öğrencilerin kendilerine olan güven seviyelerini arttırdığını ve bunun da öğrencilerin konuşma aktivitelerine katılımını arttırdığını ortaya koymuştur. Bu eylem araştırması araştırmacının da iletişimsel dil öğrenme aktivitelerinin nasıl adapte edilip kullanılması gerektiği konusundaki öz güvenini de arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
This action research study was conducted to improve the students' level of participation in speaking classes by implementing collaborative communicative activities in speaking sessions at a preparatory school of a foundation university. An eight-week action research study was conducted with 25 A1 language profeciency level students during the speaking/listening sessions. During the instructional intervention process a variety of communicative activities was used in order to identify the types of activities that would motivate the students and increase their level of participation in speaking classes. More specifically, the instructional intervention consisted of active and animated speaking activities: group-chatting, small or big group works, practicing listening to native speakers using movies, commenting on the movie that the students had watched, making student presentations in the class. The data of the study were collected using student diaries, teacher-researcher`s field note, open-ended student interviews and a questionnaire. The results indicoted that creating a lively learning atmosphere was achieved by the aid of communicative approach. It also showed that the students work well together as a group. Regarding group work activities, the students expressed that working in groups could increase their confidence in speaking and participation in speaking tasks. This action research study has also increased the researcher's confidence to apply and adopt a number of possible activities to develop the participation of the students in the future.