Sosyal medya evliliklerinin nedenleri-sonuçları ve dini boyutu
The reasons and results of social media marriages and their religious aspect
- Tez No: 542339
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Siteleri, Evlilik Ritüelleri, Bilişim Çağı, Yalnızlık, Muhafazakâr Toplum, Gelişmiş Toplum, Social Media, Social Media Sites, Marriage Rituals, Information Age, Loneliness, Conservative Society, Developed Society
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, sanal alem, sanal aşk, popülarite, teknoloji bağımlılığı, muhafazakar toplum yapısı, yalnızlık problemi, bilişim çağı, sosyal medya siteleri gibi konu ve kavramlar üzerinden sosyal medya evliliklerinin nedenlerini, sonuçlarını ve dini boyutunu sosyolojik açıdan incelemiştir. Çağımızın en büyük sorunu yalnızlık probleminin sosyal medya siteleriyle aşılmaya çalışıldığını özellikle dindar kesim olarak nitelendirilen dini hassasiyetleri olan bireylerin yaklaşımı ve bu yöntemin tercih edilmesinin sebepleri derinlemesine irdelenmiştir. Çeşitli sosyal medya ve evlilik sitelerinde gerekli araştırmalar yapılarak bu sitelerin ortaya çıkması, kullanım amaçları ve gelişimi incelenmiş bir sonraki aşamada ise bu siteler aracılığıyla evlilik yapan kişilerle görüşmeler yapılmıştır. Sosyal medya siteleri aracılığıyla evlilik yapan bireylerin bu evlilikleri gerçekleştirmeden önce de bu siteler aracılığıyla farklı bireylerle görüşmeler yaptıkları ya da bu sitelerden ilişki ya da evlilik yapan bireylerin çevrelerinde oldukları dikkat çekmiştir. Bu yönteme başvurmalarının sebepleri ise değişkenlik göstermekle birlikte toplum yapısına göre farklı cevaplara ulaşılmıştır. Bu tanışma süreciyle beraber en fazla gündeme gelen soru ise güven problemine sebep olup olmaması ve bu evliliği çevrelerinde rahatça ifade edip etmemeleri en fazla merak edilen sorulardan olmuştur. Bu araştırma konusunun çağımızın güncel konularından biri olan sosyal medyayı, çağın koşullarını ve gerekliliklerini göz önüne alarak konuyla ilgili muhatapların görüşlerini ve yorumlarını alarak anketimize Türkiye'nin farklı noktalarından, farklı yaş ve eğitim seviyesinde olan yetmiş çift üzerine bir araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırmanın sonucunda toplumun artık bunu kabullendiği ve bu siteler üzerinden evlilik gerçekleştiren bireylerin bunu normal karşıladıkları ve çevrelerindeki bireylere de tavsiye ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has investigated the reasons and results of social media marriages and their religious aspect with a sociological perspective by focusing on such concepts as virtual world, virtual love, popularity, technology addiction, conservative society structure, loneliness problem, information age, social media sites. In this study, the reason why loneliness, the biggest problem of our age, is tried to be overcome by social media; the approach of individuals who are considered as religious people because of their religious sensitivities, and their reasons for preferring this method are examined in depth. Through an extensive research on social media and marriage sites, the emergence of these sites, their intended usage and development are analysed. Then, interviews were conducted with the individuals who got married through these sites. It has been pointed out that the individuals who got married through social media sites had had some meetings with different individuals via these sites before getting married or they were acquainted with some people who got married or had some affairs through these sites. Since people's reasons for preferring this method vary, the study reveals different answers in terms of social structure. The most remarkable questions that arise after this meeting process are whether it will cause any trust problem and whether individuals will be able to announce their marriage freely to other people around them. This research was carried out with interviewing seventy couples who were from different parts of Turkey, at with different ages, and had different education levels. It relies on participant's opinions and comments on social media, one of the current issues of our time, with regards to the conditions and requirements of the present era. As a result, it is concluded that the society have now acknowledged the social media and that individuals getting married through social media sites consider it to be quiet normal and recommend it to other people around them.