Yüksek gerilim doğru akım (HVDC) sistemlerinde hibrit algoritma ile güç kaybı minimizasyonu
Power loss minimization of high voltage direct current systems using hybrid algorithm
  1. Tez No: 542797
  2. Yazar: BETÜL GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULAŞ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay arı koloni (YAK) algoritması, benzetilmiş tavlama (BT) algoritması, hibrit algoritma, yüksek gerilim doğru akım (YGDA), optimal reaktif güç akışı (ORGA), Artificial bee colony (ABC) algorithm, simulated annealing (SA) algorithm, hybrid algorithm, high voltage direct current (HVDC), optimal reactive power flow (ORPF)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Optimal reaktif güç akışı (ORGA) güç sistemlerinin mevcut bir problemidir. ORGA'nın amacı, müşteri tarafından talep edilen gücü, sistemde var olan fiziksel kısıtlamalar dahilinde karşılamak ve iletim hatları üzerindeki kayıplarını minimize etmektir. Güç elektroniğindeki gelişmeler ile yüksek gerilim doğru akım (YGDA) sistemlerinin kullanımı günden güne artmaktadır. YGDA sistemleri ile deniz aşırı ülkelere ve uzak mesafelere yüksek kapasitede güç iletilmektedir. Ayrıca frekansları farklı şebekeler birbirine bağlanmaktadır. YGDA'ların iletim sistemine dahil olmasıyla problemin çözümü daha da güçleşmiştir. Problemin doğrusal-konveks olmayışı ve karmaşıklığı sebebiyle çözümünde mevcut sayısal yöntemler yerine sezgisel yöntemler kullanılmaktadır. Literatürde var olan sonuçlar, sezgisel yöntemlerin sayısal yöntemlere göre daha başarılı olduğunu göstermektedir (Iba, 1994; Eremia and Tawfeeq, 2014; Tawfeeq and Eremia, 2015). Bu tez çalışmasında, YGDA sistemlerinde hibrit algoritma ile optimal reaktif güç akışının çözümü amaçlanmıştır. Geliştirilen hibrit algoritma, yapay arı koloni (YAK) algoritması ile benzetilmiş tavlama (BT) algoritmalarının birlikte kullanılması ile elde edilmiştir. Önerilen algoritma, modifiye IEEE 30 baralı test sisteminde test edilmiştir. Algoritmanın problemin çözümündeki etkinliğini ve efektifliğini göstermek amacıyla, elde edilen sonuçlar literatürdeki diğer sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Optimal reactive power flow (ORPF) is an existing problem of power systems. The aim of ORPF is to supply the power which demand by the user by considering the physical constraints which exist in the system and to minimize the losses on transmission lines. The useage of high voltage direct current (HVDC) systems have become widespread by advancing technology and increasing customer demand.The solution of the problem becomes even more difficult by HVDC being included in transmission system. Due to the non-linearity and non-complexity of the problem, heuristic methods are used instead of the numerical methods. The results in literature show that heuristic methods are more successful than numerical methods (Iba, 1994; Eremia and Tawfeeq, 2014; Tawfeeq and Eremia, 2015). In this thesis, it is aimed to solve the power loss minimization problem of HVDC systems using hybrid algorithm. The hybrid algorithm is obtained by using artificial bee colony (ABC) algorithm and simulated annealing (SA) algorithm together. The hybrid algorithm has been tested in the modified IEEE 30 buses test system. To show the effectiveness of the algorithm in the solution of the problem, the obtained results were compared with the other results in the literature.