Sözleşmesel anlamda telif haklarının devri
Transfer of copyrights in contractual perspective
  1. Tez No: 542842
  2. Yazar: HALİL ALPEREN EVRENSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN SAMİ AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Telif hakkı, eser, fikri ürün, devir sözleşmesi, mali ve manevi telif hakları, bağlantılı haklar, Copyrights, intellectual property, artistic works, transfer contracts, moral and economic copyrights, related rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Fikren üretileni ve üreteni korumayı hedefleyen Telif Hukuku, mevzuatımız içinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kendine yer bulmuştur. Tezimizin inceleme konusu olan telif hakkının devrine ilişkin hükümler ise Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile kısmen Türk Borçlar Kanunu içinde yer almaktadır. Telif hakkı, malî anlamda bir gayri maddî mal olarak sözleşmeler aracılığı ile devre konu olmaktadır. Bu nedenle çalışmamız, tüm önemli fikri hususları ele almaya gayretinin yanı sıra, telif hakkının devrinin sözleşme hukuku penceresinden incelenmesine yoğunlaşmıştır. Esas olarak üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde, telif hakkı kavramı, hukuki niteliği, eser kavramı, eser çeşitleri ve eser sahipliği konuları üzerinde durulmak suretiyle bilimsel kapsam ortaya konulmuştur.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise manevî haklar ile sözleşmelere konu olan mali hakların neler olduğu ve bu haklara hangi sınırlamaların getirilmiş olduğu incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise telif hakkının devri ve devir sözleşmeleri incelenerek, hakkın devrinde izlenebilecek yollar, devir sözleşmelerinin hukuki niteliği ve sona ermesi durumları incelenmiştir. Aynı zamanda telif hakkının devri sözleşmelerinin, benzer veya benzer olarak addedilen; yayım sözleşmeleri, ruhsat (lisans) sözleşmeleri, eser (istisna) sözleşmeleri, hizmet sözleşmeleri ve satım sözleşmeleri gibi sözleşmeler ile benzer ve farklı yönleri ortaya konulmuştur. Mümkün olduğu oranda Yargıtay Kararına ve uygulama örneklerine de yer vermeye gayret ettiğimiz çalışmamız ile telif hukuku uygulayıcılarının ve bu alanın gerek sektörel gerekse akademik takipçilerinin çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Copyright law which aimed at protecting intellectual work producers and products is regulated in the law no. 5846 on Intellectual and Artistic Works. The transfer of copyrights, which is the subject of the thesis, is regulated in Law no. 5846 on Intellectual and Artistic Works and also law no. 6098 Turkish Code of Obligations. Copyrights as intangible goods can be transferred via contracts. The thesis focuses on the contractual aspect of the copyright transfers. The thesis consists of three parts. The first part of the thesis explains the“copyright”term, copyrighted works and concept, legal character, types, and ownership of the copyrights. In the second part, the moral rights, the economic rights envisaged in the contracts and their limits are examined. The third and the last part deals with the copyright transfer contracts. In this part, the possible ways are able to follow for transferring copyrights, the legal nature and the termination of the copyright transfer contracts are examined. Moreover, the similarities and differences between the copyright transfer contracts and the other contract types such as publishing contracts, license contracts, classic contracts to produce a work in obligation law, service contracts and sale contracts are also explained. The aim of this thesis which contains the decisions of the Turkish Court of Cassation and the examples from the legal practice, is to contribute to the works of practitioners and academics on the copyright law.