Kamu çalışanlarında performans değerlendirmesi ve performans değerlendirmenin iş tatmini ile ilişkisi
The performance evaluation in the public employees and the relationship between the performance evaluation and job satisfaction
- Tez No: 542843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM AYBAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, İş Tatmini, Emniyet Teşkilatı, Performance Evaluation, Job Satisfaction, Police Organization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı kamu sektöründe uygulanan performans değerlendirme sisteminin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisini ve iş tatmininin algılanan performans üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma kapsamında Ağrı ili Doğubeyazıt ilçesi Emniyet Müdürlüğüne bağlı görev yapan polis memuru ve amirlerinden toplanan verilerin eşleştirilmesi yoluyla araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Araştırma kapsamında amirlerin polisleri değerlendirdikleri performans sonuçları ve algılanan performans sonuçları karşılaştırılmış, iş tatmini ile ilişkileri incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda amirlerin performans değerlendirme sonuçları ve iş tatmini ve algılanan performans arasındaki ilişkiler düşük düzeyde çıkmış, algılanan performansın asıl belirleyicisinin iş tatmini olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of performance evaluation system in the public sector on the job satisfaction of the employees and the effect of job satisfaction on perceived performance. Within the scope of the study, hypotheses of the study were tested by matching the data collected from police officers and superiors who work in the district of Ağrı, Doğubeyazıt district. In the scope of the study, the performance results and perceived performance results of the supervisors were compared and the relations with job satisfaction were examined. As a result of the study, the results of the performance evaluation of the supervisors and the employees job satisfaction; and the relations between the performance evaluation results of the supervisors and employees' perceived performance were low and it was concluded that the main determinant of the perceived performance was job satisfaction.