Tasavvufta fütüvvet
İn sufism futuwwat
- Tez No: 542851
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fetâ, Fütüvvet, Fütüvvetnâme, Fütüvvet Teşkilatı, Ahî, Ahîlik Teşkilatı, Fetâ, Futuwwat, Futuwwatname, Futuwwat organization, Ahî, Ahî order organization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma Giriş ve iki Bölüm'den oluşmaktadır. Giriş'te Fetâ/Fütüvvetin kavram analizi yapılmış, Kur'ân-ı Kerim ve Hadîslerde geçen fütüvvet vasıfları mülahaza edilmiş daha sonra da fütüvvet literatürü tanıtılmıştır. Birinci Bölüm'de Fetâ/Fütüvvet kavramın ne zaman ortaya çıktığı, tarih içindeki serüveni, geçirdiği merhaleler, teşkilatlanması, bu teşkilatın sûfîlikle kaynaşarak tasavvufî bir nitelik kazanması ve esnaf kesimiyle birleşerek mesleki bir mahiyet alan ahîlik kurumuna dönüşmesine kadar uzanan süreç mülahaza edilmiştir. İkinci Bölüm'de ise mutasavvıfların fütüvvetle ilişkilendirdikleri fiiller sûfî fütüvvetnâmeleri ve klasik tasavvuf kaynakları çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of introduction and two chapters. The concept analysis of Fetâ/Futuwwat was made and the characteristics of futuwwat in Quran and Hadiths were examined then the literature was introduced in the introduction part. In the first chapter, the process of the formation of the concept of Fetâ / Futuwwat, its adventure in history, its stages, its organization, the formation of a mystical form of fusion of this organization with the Sufi order and the process of transforming into Ahi order, which has become a professional institution, by the way of merging with the tradesmen section have been considered. In the second chapter, the acts associated with the futuwwat by the sufis were examined within the framework of Sufi Futuwwatnames and classical Sufism literature.