Peride Celâl'in romanlarında aile yankısı
Reflection of family into Peri̇de Celâl's novels
  1. Tez No: 543041
  2. Yazar: ESRA KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET USLUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Peride Celâl, Roman, Sosyoloji, İlişkiler, Family, Peride Celâl, Novel, Sociology, Relations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmada Peride Celâl'in; Sönen Alev, Yaz Yağmuru, Ana Kız, Kızıl Vazo, Ben Vurmadım, Atmaca, Aşkın Doğuşu, Yıldıztepe, Dar Yol, Üç Kadının Romanı, Kırkıncı Oda, Gecenin Ucundaki Işık, Güz Şarkısı, Evli Bir Kadının Günlüğünden, Üç Yirmidört Saat, Kurtlar, Deli Aşk adlı on yedi romanındaki aileler incelenmiştir. İncelemede romanlardaki aile türleri ve aile bireylerini oluşturan roman kişilerinin arasındaki ilişkiler belirlenmeye çalışılıp Peride Celâl'in aile kurumu üzerinde nasıl bir bakışa sahip olduğu ortaya konulmak istenmiştir. Tezimizin ilk bölümünde aile kavramı incelenmiş ve bu kavram altında ailenin yapısal olarak tarihçesine, ailenin teşekkül şartlarına ve evrelerine, ailenin oluşumunda önemli bir basamak olan evlilik kurumuna, aile türlerine, ailenin diğer kurumlarla olan ilişkisine, ailenin yaşadığı sorunlara değinilmiştir. Ayrıca bu kısımda yine sosyologların yaptığı aile tanımlarına yer verilmiş ve bu tanımlardan ortak bir kanaat çıkarılmıştır. İkinci bölümde; Peride Celâl'in romanlarındaki aile yapıları ve aile bireyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonuç bölümünde Peride Celâl'in romanlarındaki aile yapılarının ve aile bireyleri arasındaki ilişkilerin, tarihsel süreçte toplumsal meseleler, insanların sınıflandırılması, manevî değerlerden uzak maddî güce dayalı yaşam algısı ve yozlaşmalar ile bozulduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, families in Peride Celâl's Sönen Alev, Yaz Yağmuru, Ana Kız, Kızıl Vazo, Ben Vurmadım, Atmaca, Aşkın Doğuşu, Yıldıztepe, Dar Yol, Üç Kadının Romanı, Kırkıncı Oda, Gecenin Ucundaki Işık, Güz Şarkısı, Evli Bir Kadının Günlüğünden, Üç Yirmidört Saat, Kurtlar, Deli Aşk novels are examined. In the study kinds of family and relations among family members in the novels are attempted to be determined and it is aimed to present Peride Celâl's point of view on family institution. In the first chapter of the thesis, concept of family is studied and under this concept structural history of family, formation conditions and phases of family, the marriage institution which is an important step in the formation of the family, kinds of family, relations of family with other instutions, problems of family are mentioned. Besides in this chapter, family definitions of the sociologists are also discoursed and a common opinion is drawn from these definitions. In the second chapter; family structures and relations among family members in Peride Celâl's novels are examined. In conclusion, it is determined that family structures and relations among family members in Peride Celâl's novels are collapsed due to social issues in the historical process, classification of the people, the perception of life based on material power away from spiritual values and degenerations.