Performance of weft knitted fabrics from glass yarn in terms of architecture, cam setting and number of yarn ply
Mimari, kam ayarı ve iplik kat sayısı açısından cam ipliğinden atkılı örme kumaşların performansı
- Tez No: 543056
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERDEM İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam ipliği, atkılı örme kumaş, patlatma mukavemeti, hava geçirgenliği, ilmek mukavemeti, Glass yarn, weft knitted fabrics, bursting strength, air permeability, loop strength
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Son yıllarda; hızlı, düşük maliyetli ve çok yönlü kumaş üretim tekniği sayesinde, teknik tekstil ve kompozit kuru preformlarını üretmek için atkılı örme kullanılmaktadır.Askı ve atlamalı ilmekler ve ilmek uzunluğu gibi farklı ilmek oluşumları, örme kumaşların fiziksel ve mekanik özellikleri için değişken performanslar sergiler. Bu çalışma cam ipliğinden atkılı örme kumaşların performansı üzerine kam ayarları ve iplik kat sayısının etkisini ortaya koymuştur.Kam ayarında gevşekten sıkı seviyeye değişimi, ilmek uzunluğunu azaltırken, lif içeriğini ve lif yoğunluğunu arttırmaktadır. Sıkı kam ayar seviyesi ile örülen kumaşlar, gevşek kam ayarı ile örülen kumaşlardan daha az hava geçirgenliği ve daha yüksek patlama mukavemeti sergilemiştir. 3 katlı ipliklerden elde edilen kumaşlar, 2 katlı ipliklerden daha az hava geçirgenliği ve daha yüksek patlama mukavemeti göstermiştir. Kumaş yüzeyinde kırık lif uçları oluşturan atkı örme işlemi sırasında, cam lifleri kolayca kırılabilir ve sonuçta elde edilen kumaşın performansını bozar. Genel sonuç, askı ilmekli kumaşların en kalın yapıda olması ve en yüksek lif içeriğine sahip olmalarıdır. İplik kat sayısı, kumaş özelliklerinde kam ayarı kadar etkili bir parametre değildir. Örgü makinesinin kam ayarı, kumaş performansını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değiştirecek şekilde ilmek uzunluklarını etkiler.
Özet (Çeviri)
In recent years, weft knitting is used to produce technical textile and composite dry preforms due to their rapid, low-cost and versatile fabric manufacturing technique. Different loop formations like tuck- and skip-stitches and loop length size display variable performances for physical and mechanical properties of knitted fabrics. This study revealed the effect of cam setting and number of yarn ply onperformance of weft-knitted fabrics from glass yarn. Change in cam setting from loose to tight level increased fiber content, and stitch-density; while it decreased loop length. Fabrics knitted via tight cam setting level exhibited less air permeability, and higher bursting strength than fabrics knitted via loose cam setting. Fabrics from 3-ply yarn showed less air permeability and higher bursting strength than fabrics from 2-ply yarn. Due to their stiff and brittle nature; glass fibers can easily be broken during weft knitting process that creates broken fiber ends on the fabric surface, and deteriorates the performance of resultant fabric. The overall conclusion is that the fabrics with tuck stitches are the thickest structure and they had the highest fiber content. Number of yarn ply is not effective parameter on fabric properties as much as cam setting is. The cam setting of the knitting machine affects loop lengths that modify fabric performance at statistically significant level.