Kitlesel göçlere yönelik prefabrike yapım sistemlerinin sürdürülebilirlik bağlamında incelenmesi
Investigation of prefabrication of prefabricated construction systems for mass migration in the context of sustainability
- Tez No: 543136
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mass migration, Prefabricated structures, Housing, Sustainability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, özellikle göç nedeniyle ortaya çıkan konut problemine prefabrike yapılar vasıtasıyla çözüm bulmayı amaçlamaktadır. Çevreyi büyük ölçüde koruyan bu tür yapılar, kısa zamanda üretim avantajları ve her alandaki yüksek kaliteleriyle ön plana çıkmaktadır. Kitlesel göç hareketleri meydana geldiğinde, konut, insanların hayatlarını korumak ve devam ettirebilmek için temel ihtiyaç haline gelir. Dünya tarihi boyunca, birçok kitlesel göç hareketine ve yeterli barınak imkânları ve sağlıklı bir çevre sunulamadığı için çok zor koşullarda hayatta kalmaya çalışan, salgın hastalıklarla mücadele eden ve hayatını kaybeden birçok göçmene tanıklık ettik. Özel fabrikalarda üretilen prefabrike yapılarbölümlere ayrılabilmekte ve kolaylıkla montedemonte edilebilmekte; inşaat sahasına taşındıktan sonra da kolaylıkla kurulumu yapılabilmektedir. Bu çalışmadaprefabrike yapıların tarihi, kavramsal çalışmaları, sürdürülebilir özelliklerive ilkeleri irdelenerek, ele alınan hususların araştırmanın bir sonraki aşamasına hizmet edecek şekilde açıklanmasına gayret edilmiştir.Ardından, bu çalışmaya temel teşkil eden prefabrike yapıların teknolojileri üzerinde önemle durulmuştur.Daha sonra, göç konusu ele alınmış, nedenleri ve toplumlar üzerindeki etkileri incelenerek kitlesel göç hareketlerinde insanların geniş çaplı konut sahalarına ve konutlara ihtiyaç duyduğu, konutların genel kavramı ve insanlar üzerindeki önemi açıklanmıştır. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik ve endüstriyel yapılar konusu birlikte incelenerek, endüstriyel yapılardaki sürdürülebilirliğin çevre, ekonomi ve toplum üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Ardından, kitlesel göç hareketleri esnasında ortaya çıkan veya toplumda var olan genel konut sorununa çözüm olarak sunulan prefabrike yapıların modern çeşitleri incelenmiştir. Örnek vermek gerekirse, 57 katlı ve 800 daireden oluşan, 4 bin çalışan için ofisler barındıran ve sadece iki haftada inşa edilen yapıyı görünce, insanlığı konut sıkıntısından kurtarmak için önümüzde herhangi bir mazeret kalmadığını anlamış olmaktayız. Anahtar Kelimeleri: Kitlesel göç, Prefabrike yapılar, Konut, Sürdürülebilirlik.
Özet (Çeviri)
This study aims to find a solution to the housing problem caused by migration especially by means of prefabricated structures. These structures, which protect the environment to a large extent, come to the forefront with short production advantages and high quality in every area and aspect. When mass migration movements come into plife picture, housing becomes a basic necessity and need to protect and sustain people's lives. Throughout the history of the world, we have witnessed many immigration movements and many immigrants struggling with epidemic diseases and losing their lives, trying to survive on very difficult conditions because they can not afford adequate shelter and a healthy environment. Prefabricated structures produced in special factories can be deassembled and separated into pieces and easily assembled and demounted; it can be easily assembled and constructed after it has been moved to the construction site. In this study, the history of prefabricated structures, conceptual studies, principles of sustainable features were examined and efforts were made to explain the topics and issues covered so as to serve the next stage of the research. Thenafter, the emphasis was given on the technology of the prefabricated structures that constitute the basis of this study. Then the issue of immigration was addressed and its effects on the reasons and societies examined to reveal the general concept of housing and the precaution of people, where people need large-scale housing estates and housing in mass migration movements. Nevertheless, sustainability and industrial structures have been examined together to examine the sustainability of industrial structures, their impact on the environment, economy and society. Then, modern varieties of prefabricated structures emerged during massive migration movements or presented as solutions to the general housing problem in society were examined. If an example required, we see that there are no excuses left to rescue humanity from housing shortages when we see the construction of 57 floors and 800 flats, housing offices for 4,000 employees and being built only in two weeks.