Soyut dışavurumculuk ve Jackson Pollock'un resim anlayışının yeri
Abstract expressionism and art vision of the Jackson Pollock
- Tez No: 543238
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Sanat, Modern Sanat, Jackson Pollock, Soyut Dışavurumculuk, Art, Modern Art, Jackson Pollock, Abstract Expressionism
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan önce başlayıp tüm Avrupa'yı etkisi altına alan faşizmin baskıları sanat alanında etkili olmuş ve savaş sonunda süper güç olan ABD artık sanatın merkezi konumuna gelmiştir. Savaşın insanlar üzerinde yarattığı psikolojik yıkım, soyut dışavurumculuğun oluşmasında ve gelişmesinde çok önemli bir etken olmuştur. Modernist bir tavır olan soyut dışavurumcuğu ifade ederken, modern sanatı oluşturan önemli akımlara değinmek kaçınılmazdır. Fovizmle başlayan bu süreç, bir anlamda dışavurumcu ifadenin başlangıcı olarak ifade edilmektedir. Daha sonra ortaya çıkan Kübizm, Fütürizm, Dada, Sürrealizm gibi akımlar da, en nihayetinda soyut dışavurumculuğu besleyen“izm”ler olarak ele alınabilir. Soyut Dışavurumculuk akımı içinde ele aldığımız Jackson Pollock, modern sanatın tüm ekspresyonist biçimlerini kendince sentezleyip kendi sanat dilini ortaya koymuştur. Çalışmalarında, özellikle çok etkilendiği Amerikan yerlilerinin ilkel sanat anlayışının izleri açık bir biçimde görülen Pollock, fırça ve boya karıştırma gibi geleneksel yöntemleri bir tarafa bırakarak damlatma-akıtma tekniği olarak tanımlanan yöntemi uygulamıştır. Böylece resmin içerisine hareket ve süreci dahil ederek, daha sonra ortaya çıkacak olan performans sanatı, arazi sanatı, süreç sanatı gibi akımların da öncüsü olmuştur.
Özet (Çeviri)
Beginning before the World War II and taking Europe under the influence, the pressures of fascism were influential in the field of art and at the end of the war, America became a center in the field of art as a super power. The psychological destruction created by the war on human beings has been a very important factor in the formation of abstract expressionism and its development. It is necessary to discuss the abstract expressions which are modernist attitudes, the explanations and generalities that refer to modern art. With Fauvism, we describe this process as the beginning of expressionism. Later movements such as Cubism, Futurism, Dada, and Surrealism can be considered as“ism”s which ultimately feed abstract expressionism. Jackson Pollock has begun to synthesize all the expressive forms of modern art and discover his own language of art. In his researches, there has been a clear vision of footprints of Native-American primitive art perspective. Pollock left traditional methods like using brush and paint thus moved on using such drop-drain technique which was applied based on the method. Movements and processes are included in the contents of the advancing; therefore it became the pioneer of performance art, land art, process art, which emerged later.