Model development for phase equilibrium and PVT calculations using virial equation of state
  1. Tez No: 5433
  2. Yazar: KEMAL KİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ORBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Virial Katsayılar, Virial Hal Denkliği, Korrelasyon, Aktivite Katsayıları Vİ, Virial Coefficients, Virial Equation of State, Correlations, Activity Coefficients IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
FAZ DENGELERİ VE BASINÇ-HACİM-SICAKLIK HESAPLARI ÎÇİN VİRİAL HAL DEMLİ?İ KULLANILARAK MODEL GELİŞTİRİLMESİ Kiş, Kemal Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan Or bey 109 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, virial hal denkliği Basınç-Hacim-Sıcaklık ve faz dengeleri hesaplarında değişik modeller geliştirilmesi için kullanıldı. Bu ifade aşağıda belirtilen üç amaç için kullanıldı. İlk olarak, polar ve assosiye olan akışkanların ikinci virial katsayılarının hesaplanması için, Pitzer-Curl türü bir korrelasyona her bir madde için dördüncü bir parametre eklendi. Bu parametre 85 standart olmayan madde için hesaplandı. Önerilen modelin daha önceki alternatiflerine göre (Tsonopoulos, 1974 ve Orbey, 1988) daha iyi sonuçlar verdiği gözlendi. Buna ek olarak, geliştirilen model her bir ikili için karakteristik bir sabit kullanılarak karışımlara uygulandı.İkinci olarak, üçüncü virial katsayıların doygunluk veri leri ve virial açılım kullanılarak elde edilmesi için bir çalış ma yapıldı. Bu yolla üretilen üçüncü virial katsayıların litera türde bulunan verilerle uyumlu olduğu gözlendi. Fakat, kritik altı sıcaklıklarda teorik beklentilere uyan sonuçlar alınmadı. Son olarak, sıvı faz aktivite katsayılarının virial açılım dan elde edilmesi için matematik bir metod önerildi. Etkileşen sistemler için bu metodun başarılı olduğu gözlendi. Fakat, kuvvetli polar ve/veya assosiye olan sistemler için metodun geliştirilmesine gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
MODEL DEVELOPMENT FOR PHASE EQUILIBRIUM AND PVT CALCULATIONS USING VI RIAL EQUATION OF STATE Ki ş, Kemal Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Or bey 109 Pages, February 1989 ABSTRACT In this study, virial equation of state is employed for various model developments for PVT and phase equilibrium calculations. This expression has been used for three purposes as described below. First, an empirical model to calculate second virial coefficients of polar and associating fluids is presented. In this model a fourth parameter per compound to Pi t zer -Curl type correlation is introduced. Values of the fourth parameters for 85 non-standard fluids are reported. It was observed that, the model suggested yields better results with respect to earlier alternatives CTsonopoulos, 1974 and Or bey, 19885. Also, the model developed is extended to mixtures by introducing a characteristic İİİconstant, per binary. Secondly, an attempt is made for evaluation of third virial coefficients utilizing saturation data and employing virial expansion. The results produced by the new method have shown that, third virial coefficients obtained this way is compatible with the values reported in literature. However, at subcritical temperatures, the theoretical expectations are not fulfilled. Finally, a mathematical method to calculate liquid phase activity coefficients from a virial expansion is proposed. The method is successful for non-interacting and slightly interacting systems. It is deduced that, for strongly polar and/or associating systems the method needs modifications.