Gebelik dönemindeki evlilik doyumunun çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of marital satisfaction in terms of different variables in pregnancy period
- Tez No: 543313
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KILIÇASLAN ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, cinsel yaşam, yaşam kalitesi, gebeler, Marital satisfaction, sexual life, quality of life, pregnants
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada, gebelik dönemindeki evlilik doyumunun çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da ikamet eden 250 gebe oluşturmaktadır. Bu çalışma grubu kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Belirtilen değişkenlerin ölçüşmesinde Evlilik Yaşamı Ölçeği, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Türkçe Ulusal Kısa Formu kullanılmıştır. Bu ölçme araçlarına ek Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Evlilik doyumunun cinsel yaşam ve yaşam kalitesi ile ilişkisini incelemek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ve Basit/çoklu Dogrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Evlilik doyumunun demografik değişkenlere göre farklılaşmasını sınamak için ise tek yönlü ANOVA ve t Test'den yararlanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, evlenme yaşı, evlilik süresi, çocuk sahibi olma durumu, çocuk sayısı ve gebelik sayısı değişkenlerine göre evlilik doyumu puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yaşam kalitesi puanları açısından bakıldığında, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, evlenme türü, evlenme yaşı, evlilik süresi, çocuk sahibi olma durumu, çocuk sayısı, gebeliği isteme durumu, düşük yapıp yapmama durumu ve gebelik sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca, evlilik doyumu, yaşam kalitesi ve cinsel yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmada incelenen yaşam kalitesi ve cinsel yaşam kalitesinin evlilik doyumunu yordama durumunda ise, yaşam kalitesi alt boyutlarının ve cinsel yaşam kalitesinin evlilik doyumu toplam puanını yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it's aimed to examination of marital satisfaction in terms of different variables in pregnancy period. This study is designed in a relational screening model. The sample of the study is composed of 250 pregnnat women in İstanbul. The participants are chosed by snowball sampling method. Marital Life Scale, The Sexual Quality of Life-Female and World Health Organization of Life Questionnaire Turkish National Short Form were used to measure specified variables. In addition to these measuring instruments Personal Information Form was used. The relationship among marital satisfaction, sexual life and quality of life are examined with Pearson Product Moment Correlation Coefficient and Sample/Linear Regression Analysis. One Way ANOVA and t Test were used to test differentiation of marital satisfaction according to demographic variables. In the data analysis, SPSS program was used. According to the survey results, there was a significant difference in marriage satisfaction scores with marriage age, duration of marriage, having a child situation, number of children and number of pregnancies. In terms of quality of life scores, there was a significant difference in variability such as, educational level, income level, type of marriage, duration of marriage, having a child situation, number of children, willing pregnancy situation, abortion situation and number of pregnnacies. Also, a significant positive correlation was found between marital satisfaction, quality of life and sexual quality of life. In the case of predicting the quality of life and sexual quality of life in terms of marital satisfaction, quality of life subscales and sexual quality of life predicted the total score of marriage satisfaction.