Örgütsel sağlığın örgütsel iklim üzerine etkisi: Özel hastane örneği
The impact of organizational health on organizational climate: A private hospital example
  1. Tez No: 543345
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI BELVİRANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık, örgüt sağlığı, örgüt iklimi, health, organizational health, organizational climate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, sağlık çalışanlarında örgütsel sağlığın örgütsel iklim üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda bu çalışma Konya da yerleşik bir özel hastanede yürütülmüş olup, örgütsel sağlığın örgütsel iklim üzerine etkisi araştırılmıştır. Sağlık hizmetleri diğer hizmet sektörleri göz önüne alındığında ayrı bir öneme sahiptir. Sağlık hizmetlerinin toplum ve birey açısından önemi düşünüldüğünde ihtiyaca uygun, yeterli, kaliteli ve ihtiyaç çerçevesinde sınırsız bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Her şeyden önce sağlık hizmetlerinin birey ve toplum açısından tatminkar olması gerekmektedir. Sağlık kuruluşları bu açıdan ele alındığında, daha iyi hizmet sunabilmeleri adına örgüt ikliminin olumlu olması önem taşımaktadır. Konya'da özel bir sağlık kuruluşunda örgütsel sağlığın örgüt iklimine etkisinin araştırıldığı bu çalışma ile sağlık çalışanlarının örgüt sağlığı ve örgüt iklimi algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma ile öncelikle örgüt sağlığı ve örgüt iklimi kavramları güncel bilgiler ışığında tüm yönleri ile anlatılmaya çalışılmış, konuyla ilgili çalışmalar incelenerek kuramsal bir çerçeve çizilmiştir. Uygulama yapılan sağlık kuruluşunda Örgütsel Sağlık Ölçeği ve Örgütsel İklim Ölçeği kullanılarak toplam 180 kişiye ulaşılarak veriler elde edilmiştir. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli ve nicel araştırma yöntemi kullanılarak, sağlık ölçeğindeki; iletişim, katılım, sadakat ve moral, kurumsal itibar ve etik, performansın tanınması ve amaç birliği, liderlik, gelişme ve kaynak kullanımı gibi alt başlıklar, örgüt iklimi verileri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda örgüt sağlığı ve örgüt sağlığı alt başlıklarının anlamlı şekilde örgüt iklimi üzerinde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the effects of organizational health on organizational climate in health workers. In this context, this study was carried out in a private hospital which is also located in Konya and the effect of the health of the organization and the climate of the organization was investigated. Health services have a separate precaution when considering other service sectors. When health care is thought of as a society and an individual, it needs to be provided in an appropriate, adequate, high quality and unlimited scope. First of all, health services must be satisfactory in terms of individual and society. When health institutions are considered in this respect, it is important that organization climate is positive in order to provide better service. In this study, the effect of organizational health on organizational climate was investigated in a private health institution in Konya and the health of organizational health and organizational climate perception were tried to be measured. With this study, firstly the concepts of organizational health and organizational climate were tried to be explained with all aspects in the light of current information, and a theoretical framework was drawn by examining the related studies. A total of 180 individuals were obtained by using Organizational Health Scale and Organizational Climate Scale. Using the obtained data and the relational screening model and the quantitative research method, communication, participation, loyalty and morale, corporate reputation and ethics, recognition of performance and sub-titles such as purpose association, leadership, development and resource use were compared with organizational climate data. As a result of the regression analysis, it was concluded that the organizational health and organizational health sub-headings significantly affected the organizational climate.