6-7 eylül olayları ışığında Türk basınında Yunan imgesi
Greek image in Turkish press in the light of 6-7 september events
  1. Tez No: 543352
  2. Yazar: AYŞE TUĞBA KAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: 6-7 Eylül Olayları, Rum Azınlık, İçerik Analizi, 1964 Göçü, Görsel Kültür, 6-7 September Events, Rum Minority, News Analysis, 1964 Immigration, Visual Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
6-7 Eylül Olayları, Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanmış ve başta Rumlar olmak üzere diğer azınlık vatandaşlarını da maddi ve manevi anlamda derinden etkilemiş bir olaydır. 1955 yılında yaşanan olay, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu eve atılan bomba haberinin duyulmasının ardından İstanbul'da özellikle Beyoğlu'nda başlayan gösterilerin Rumlar'ın yaşadığı evler ve dükkânlarının yağmalanmasıyla sonuçlanmıştır. Bu olay, ilk aşamada özellikle Rum vatandaşların topluma karşı güvensizlik hissi yaşamasına, uzun dönemde ise 1964 Göçü ile beraber İstanbul'dan ayrılmalarına dek etkilerini göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, 6-7 Eylül Olayları'nda basının rolünü incelemektir. Bu amaçla, Hürriyet, İstanbul Ekspres, Vatan, Akşam ve Zafer gazetelerinin 1955 yılına ait Ağustos, Eylül ve Ekim tarihli sayıları üzerine arşiv taraması yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde 6-7 Eylül Olayları'nın tarihsel arka planı verilmiştir. İkinci bölümde, arşiv taraması yapılan beş gazete üzerinden içerik analizi yapılarak basının 6-7 Eylül Olayları'ndaki etkisi incelenmiştir. Son bölümde ise, 6-7 Eylül Olayları sonrasında oluşan toplumsal hayat tanıklıklar, 1964 Göçü, İstanbul'un değişen yapısı, köyden kente göç ve görsel kültür kavramları üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
6-7 September Events that have affected minorities especially Rums morally and financially have been lived in recent history of Turkey. The events that happened in 1955 were resulted with Rums' houses and shops were looted in Istanbul especially Beyoglu after release of the news that bomb to Ataturk's home of birth in Selanik. In the first step, this event caused Rums' to feel insecure in society and in the long term affected them to leave from Istanbul with 1964 Immigration. The aim of this study is researching the role of the press in 6-7 September Events. For this purpose, archive research was made in Hurriyet, Istanbul Ekspres, Vatan, Akşam and Zafer newspapers' August, September and October issues of 1955. In the first chapter of study, historical background of 6-7 September Events was given. In the second chapter, the affect of the press in 6-7 September Events was researched with news analysis through five newspapers. In last chapter, social life after 6-7 September Events was evaluated with witnesses, 1964 Immigration, Istanbul's changing structure, rural-urban migration and visual culture concepts.