Psikolojik yardım almaya ilişkin tutumların benlik saygısı ve fonksiyonel olmayan tutumlar ile ilişkisi
The relationship between attitudes towards receiving psychological help and self-esteem and non-functional attitudes
- Tez No: 543359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yardım Alma, Benlik Saygısı, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar, Receiving Psychological Help, Self-Esteem, Non-Functional Attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Psikolojik yardım alma, bireyin içinde bulunduğu ve üstesinden gelemediği sorunları için profesyonel ya da profesyonel olmayan kaynaklardan destek istemesidir Bireyin yardım almaya ilişkin düşünce ve davranışları, kısacası tutumları karşılaşılan zorluklarda profesyonel yardım alınmasında belirleyici bir role sahiptir. Fonksiyonel olmayan tutumlar başlangıcı genellikle çocukluk dönemine rastlayan, yaşam boyu gelişen, değişmez ve kalıcı olan tutumlardır. Fonksiyonel olmayan tutumlar aktive olduğunda olumsuz duygu ve düşünceler de buna eşlik eder. Kişi bu durum yaşanan son olayın yorumlanması, geleceğin yordanması veya geçmiş olayların yeniden etkin olması ile sonuçlanır. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarının benlik saygısı ve fonksiyonel olmayan tutumlar ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini 150 lisans ve yüksek lisans öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler; araştırmacı tarafından geliştirilen, öğrencilerin Sosyo-Demografik Özellikleri İçeren Bilgi Formu, Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutumlar Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri ile toplanmıştır. Yapılan araştırmada yaş, sınıf, en çok yaşanılan yer, anne ve babanın eğitim durumu, algılanan aile gelir durumu gibi sosyo-demografik özelliklerin anksiyete, depresyon, somatizasyon gibi semptomlardan alınan puanları arttırdığı sonucu elde edilmiştir. Bununla birlikte benlik saygısı ile semptom puanları ve fonksiyon olmayan tutumlar arasında pozitif, psikolojik yardım almaya ilişkin tutum arasında ise negatif bir ilişki vardır. Elde edilen sonuçlara göre, gençlerin psikolojik yardım almalarını kolaylaştırabilmek amacıyla aileleri ve okuldaki eğitmenleri de kapsayacak şekilde geniş çaplı eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Receiving psychological help is an individual's ask for support from professional or non-professional sources for the problems that he/she has and cannot overcome. The thoughts and behaviors of the individual about receiving help, in short, his/her attitudes have a determining role in receiving professional help in the difficulties faced. Non-functional attitudes are the lifelong, unchanging and permanent attitudes the beginning of which usually corresponds to childhood period. When non-functional attitudes are activated, they are also accompanied by negative emotions and thoughts. These results in the interpretation of the last event experienced the prediction of future or the reactivation of past events. This study was designed and implemented to examine the relationship between university students' attitudes towards receiving psychological help and self-esteem and non-functional attitudes. 150 graduate and postgraduate students constituted the sample of the study. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 22.0 program. Data were collected using the Information Form including the Socio-Demographic Characteristics of Students developed by the researcher, the Scale for Attitudes towards Receiving Psychological Help, Rosenberg Self-Esteem Scale, Non-Functional Attitudes Scale and the Brief Symptom Inventory. In the present study, it was concluded that socio-demographic characteristics such as age, the place an individual has mostly lived; educational status of parents, perceived family income status increased the scores obtained from the symptoms such as anxiety, depression and somatization. Nevertheless, there was a positive correlation between self-esteem and symptom scores and non-functional attitudes, and a negative relationship between the attitudes towards receiving psychological help. According to the results obtained, large-scale education programs should be organized in a way to include parents and teachers in the school with the aim of enabling the young to receive psychological help.