İslamiyette cihad anlayışına DAEŞ'in yaklaşımı
Approach of DAES to jihad perspective in Islam
- Tez No: 543523
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam, Cihad, DAEŞ, Savaş, Islam, Jihad, Daesh, War
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bugün tüm dünyayı kapsamına alan, kendini cihadcı grup sayan DAEŞ'in, İslami cihad grubunun eski bir İslami değerde somutlaşmış bir devlet ilan etmesine rağmen çok modern bir proje olduğu açıkdır. Tezin konusu bu cihadcı grup ve onun faaliyetlerini ele almaktadır. Bu çalışmanın amacı, DAEŞ'in cihad yaklaşımının İslamiyet'te olan cihadla bir ilişkisinin olmadığını teorik çerçeve içinde ortaya koymaktır. Çalışmada, küresel güvenlik, terörizm, dini yapılanmalar, devlet dışı aktörler, DAEŞ'in dini referansları ve bunlarla ilgili faktörler incelemek suretiyle açığa çıkarılmıştır. DAEŞ'in cihad yaklaşımı araştırmanın odağı olarak seçildi, çünkü dünyada İslamofobi düşünceleri artmak üzereyken bu çalışma gerçek İslam'ın hedefini ve amacını açıklamaya çalışıyor. Bu çalışma, DAEŞ'in cihad yaklaşımını inceler. Yaklaşımın temel kavramlarını anlamak için çalışma, cihad ve DAEŞ'le ilgili teorik bir çerçeveye dayanıyor. Bu amaçla, DAEŞ'in küresel bir mesele olduğunu düşünerek küresel güvenlik, terörizm, devlet dışı aktörler, dini yapılanmaları incelemekle başlar.
Özet (Çeviri)
It is clear that the ISIS, which encompasses the entire world today, is a very modern project, despite the fact that the Islamic jihadist group declared itself a state embodied in an old Islamic value. The subject of this thesis deals with this jihadist group and its activities. The aim of this study is to reveal the fact that there is no relation between Jihad of Daesh and jihad in Islam. In this study, global security, terrorism, religious structures, non-state actors, religious references of the ISIS and related factors were revealed. Daesh's jihadist approach was chosen as the focus of the study, because it is about to increase the ideas of Islamophobia in the world, and this study tries to explain the aim and purpose of true Islam. This study examines the Jihad approach of ISIS. To understand the basic concepts of the approach, the study is based on a theoretical framework related to jihad and ISIS. For this purpose, DAESH is a global issue, thinking about global security, terrorism, non-state actors, religious structures begins to examine.