Vakfiyesi ışığında Hacı Selim Ağa'nın sosyal ve hayır kurumları: Kütüphane,mektep, çeşmeler
In the light of vaqfiyye haci selim aga's social and voluntary association: Library, school, fountains
- Tez No: 543569
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: vakıf, vakfiye, Hacı Selim Ağa, Hacı Selim Ağa Kütüphanesi, mektep, foundation, foundation charter, Hacı Selim Aga, Hacı Selim Aga Library, School
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada I.Abdülhamidve III.Selim dönemlerinde etkin bir rol oynayan Üsküdar'da mektep ve kütüphane gibi eserler inşa etmiş olan Hacı Selim Ağa'nın hayatı ve günümüze bıraktığı eserleri ele alınmıştır. En önemli kaynak Hacı Selim Ağa'nın vakfiyesidir. Vakfiye metni günümüz Türkçesine çevrilerek burada verileri değerlendirilmiştir. Literatür araştırması yapılmış, salnameler incelenmiş, arşiv kaynakları ve dönem kronikleri ile çalışmamız zenginleştirilmiştir. Elde edilen bu bilgilerle Hacı Selim Ağa'nın hayatı ve ailesi anlatılmaya çalışılmıştır. Ailesi ile görüşülerek bir soy ağacı çıkarılmıştır.Hacı Selim Ağa'nın hayatının yanı sıra kütüphanesi, kütüphanenin mimarisi, kitap türleri ve konuları ile kitap sayıları hakkında bilgiler verilmiştir. Hacı Selim Ağa Kütüphanesi ile çalışanları ile görüşülerek bu bilgilere bazı ilaveler yapılmıştır. Vakfiye içerisindeki bilgiler kullanılarak vakıfla ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır. Yine vakfiye, arşiv belgeleri, salnameler kullanılarak mektep konusu ele alınmıştır. Hacı Selim Ağa'nın ek vakfiyesi ve torunu Muhammed Nurullah Efendi'nin vakfiyesi de burada incelenmiştir. Ekler bölümünde vakfiye çevirileri, bazı arşiv metni örnekleri ve daha önce kullanılmamış fotoğraflara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and accomplishments of Hacı Selim Ağa who has the works built such as library and library in Üsküdar area which played an active role during the reign of Abdülhamid I and Selim III, are investigated. The most important source is the charter of Hacı Selim Ağa foundation. The text of the charter was translated into modern Turkish and its data were evaluated in this study. A literature search was done, the annuals were examined, and the study was enriched with archival sources and period chronicles of that era. With the information obtained, the life of Hacı Selim Ağa and his family were tried to be explained. Her family was interviewed and a family tree was created. In addition to Hacı Selim Ağa's life, his library, its architecture, his book types and their topics and information about the number of books were provided. Hacı Selim Ağa Library employees were interviewed and some additions were made to the previously gathered information. The foundation charter was tried to be explained by providing information obtained from the charter itself. Information about the foundation was made by using the information in the foundation. Also, the subject of the school has been discussed by using the foundation charter, archive documents and annuals. Lastly, Hacı Selim Aga's additional foundation charter and the foundation charter of his grandson, Muhammed Nurullah Efendi, was also examined here. The appendices section contains examples of chartertranslations, some archival text samples and photographs that was not used before.