Türkiye'de mimarlık şirketleri için BIM uygulama yol haritası
BİM implementation road map for architectural smes in Turkey
- Tez No: 543652
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ARAYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapı Bilgi Modellemesi, Türk İnşaat Sektörü, BIM, Engeller, Kolaylaştırıcılar, Building Information Modeling, Turkey Construction Sector, BIM, Obstacles, Facilitators
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
BIM (Bina Bilgi Modellemesi), proje yaşam döngüsü boyunca entegre bir bilgi yönetimi sistemi içinde yer alan inşaat projesiyle ilgili her şeyi içeren 3D model tabanlı bir teknolojidir. BIM; tasarım, inşaat ve tesis yönetimine yönelik geleneksel yöntemlerden radikal olarak farklı yeni ortaya çıkan bir yaklaşımdır. BIM, inşaat sektöründe proje geliştirme, tasarım, dokümantasyon, planlama ve çizelgeleme konularında kalite, verimlilik gibi konulardaki ana rolü ile inşaat endüstrisinde dünya çapında birçok ülke tarafından geniş çapta araştırılmış ve kabul edilmiştir. Bu yeni sistem bina geliştirme, inşaat ve inşaat sektöründe yer alan tüm faaliyetleri daha fazla kolaylaştırmayı vaat etmektedir. Bu araştırma, Türkiye'de yer alan ve BIM'e geçiş yapmak isteyen Mimarlık firmalarının bu süreçte nasıl bir strateji izleyebilecekleri yönünde bir öneri sunmak ve bu geçiş sürecini iyileştirmek amacı ile yapılmıştır. BIM uygulamasına geçişi kolaylaştırmak ve bu süreçte karşılaşılan zorlukların üstesinden gelebilmek amacıyla Türk inşaat endüstrisinde yer alan profesyonellere yönelik yapılan anket ile mevcut BIM algısının durumu araştırılmıştır. Anket sonuçları analiz edilerek, BIM uygulamalarının önündeki engeller ve bu süreci destekleyen kolaylaştırıcılar belirlenmiştir. Sonuçlar, Türkiye'de yer alan mimarlık şirketlerinin BIM'e geçişte önündeki en büyük engellerin: BIM eğitim ve öğretiminin eksikliği, tanıtım eksikliği, müşteri talebinin eksikliği olduğunu göstermiştir. Mimarlık şirketlerinin BIM'e geçişindeki süreci kolaylaştıran en önemli faktörler şunlardır: personele yeni süreç ve iş akışı konusunda eğitim vermek, şirketin yeni yazılım ve teknoloji konusunda farkındalık oranını artırmaya yönelik bilgilendirme süreci başlatmak, Türk inşaat sektörüne yönelik standartlar ve kılavuzlar oluşturmak, Devlet'in BIM kullanımı konusunda desteğini (öğrenmek isteyene kurs imkanları sunması- üniversitelere seçmeli ders olarak yerleştirmesi -projelerde BIM kullanımını zorunlu hale getirmesi) artırmaktır. Araştırmalar, firmaların mimari uygulamalar da BIM'i nasıl uygulamaları gerektiği konusunda rehberliğin eksikliği duyduğunu göstermiştir (ARK, 2012)Bu rehberlik eksikliği, Mimarlık şirketlerinin BIM'e geçişi kabullenememe sebeplerinden biridir. BIM teknolojisi ve süreçlerinin nasıl uygulanması gerektiği konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bu rehberlik ihtiyacı BIM süreci ile tasarlanmış incelenebilir pilot projelerin sayısının artması ile zamanla azalacaktır. BIM'e geçişin uygulanması ile yaşanılabilir sorunları tanımlamak için, sürecin benzeri, İngiltere örneğinde yer alan John McCall Architects'te yapılan eylem araştırması incelenerek sonuçlar doğrultusunda öneri yol haritasının ana hatları belirlenmiştir. Bu, BIM'e geçiş yapmak isteyen mimari firmalarda süreci başlatmayı, katılmayı ve gözlemlemeyi içermiştir. Örnek adaptasyon sürecinin hem iç hem de dış faydaları göz önünde bulundurulmuştur. Bu BIM uygulama araştırmasının bulguları ile elde edilen bilgiler kaydedildi ve gözden geçirildi. Bu gözden geçirme ve analiz sürecinden Türkiye'de yer alan mimarlık şirketlerinin BIM'e geçişindeki süreç bir öneri yol haritası haline getirilmiş ve belgelenmiştir. Bu incelenen BIM uygulama çerçevesi, bu tez tarafından yapılan sunulan geçiş aşamalarının ana başlıklarını oluştururken, profesyönellere yapılan anket ile elde edilen mevcut durum ve BIM bilgi analizi birincil katkıyı temsil eder.
Özet (Çeviri)
BIM (Building Information Modeling) is a 3D model-based technology that includes everything related to the construction project in an integrated information management system throughout the project lifecycle. BIM; it is a radically different emerging approach to the traditional methods of design, construction and planning management. BIM has been extensively researched and accepted by many countries worldwide in the construction industry, with a key role in the field of project development, design, documentation, planning and scheduling in the areas of quality and efficiency. This new system promises to further facilitate all activities involved in building development and construction. This research is located in Turkey and BIM'E Architecture firms wishing to submit a proposal to change the direction of how they can follow a strategy in this process and this was done with the aim to improve the transition process. In order to facilitate the transition to BIM implementation and to overcome the difficulties encountered in this process, the status of the existing BIM perception was investigated with the survey conducted for the professionals in the Turkish construction industry. By analyzing the results of the survey, the barriers to BIM applications and the facilitators supporting this process were determined. The results of BIM architectural firm located in Turkey'in the transition of the biggest obstacles in the way: lack of BIM education and training, lack of presentation, showed a lack of customer demand. The most important factors that facilitate the process of the transition of architectural companies to BIM are: to provide training to personnel on new process and workflow, to initiate an information process to increase the awareness of the company on new software and technology, to create standards and guidelines for the Turkish construction sector, to provide support to learners to offer courses to students - to place them as electives in universities - to make the use of BIM in projects mandatory. Studies have shown that firms also lack guidance on how architectural practices should implement BIM (ARK, 2012). This lack of guidance is one of the reasons why architectural companies cannot accept the transition to BIM. Further information is needed on how to implement BIM technology and processes. In addition, the need for guidance will decrease over time with the increase in the number of pilot projects that can be examined, designed with the BIM process. In order to describe the problems that can be experienced with the implementation of the transition to BIM, the action research conducted in John McCall Architects, similar to the process in the UK, was examined and the outline of the suggestion roadmap was determined in accordance with the results. This included initiating, participating, and observing the process in architectural firms wishing to transition to BIM. Both internal and external benefits of the sample adaptation process have been considered. The information obtained with the findings of this BIM application research was recorded and reviewed. This process of transition to BIM process of reviewing and analyzing the architecture firm located in Turkey has become a roadmap and recommendations were documented. The BIM implementation framework reviewed presents the main headings of the transition stages presented by this thesis, while the current situation and BIM knowledge analysis obtained by the survey conducted to the professors represent the primary contribution.