Kaza öncesi ve sonrası maliyetlere ilişkin bir irdeleme : Su ve kanalizasyon işleri örneği
An evaluation of before and after accidental cases: Example of water and sewage works
  1. Tez No: 543735
  2. Yazar: HÜSEYİN KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazaları, Maliyet, Occupational Health and Safety, Work Accidents, Cost
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünyada iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle yılda 2 milyon 300 bin kişi ölmektedir. Başka bir ifadeyle, dünyada her dakika 4 kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybetmektedir. Şüphesiz, hayatın sonlanmasının veya uzuv kayıplarının sosyal ve manevi maliyeti hesaplanamaz. İş kazası ve meslek hastalığının mali boyutu ülkelerin gayrisafi milli hâsılasının yüzde biri ile dördü arasında değiştiğini göstermektedir. SGK verilerine göre İş kazaları ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyeti asgari 600 milyar dolardır. SGK verilerine göre Türkiye'nin 2010 yılı gayri safi milli hasılasının (GSYİH) 1,1 Trilyon olduğu dikkate alınırsa, iş kazası ve meslek hastalıklarının yaklaşık maliyetinin 44 milyar TL olduğu ortaya çıkar. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2010 yılı açığı yaklaşık 26,7 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Başka bir ifadeyle, iş kazası maliyetlerinin ülke ekonomisine getirdiği yük, SGK açığının yaklaşık 1,5 katı kadardır. İş kazalarının önlenmesi, dünyada ve Türkiye'de acil ve mutlaka gündeme alınması gerekli bir konudur. Bu çalışmada iş kazalarının maliyetleri ve çözüm önerileri tartışılacaktır. Bu konuda daha önce gerçekleştirilmiş olan literatürler detaylı bir şekilde incelenmiş ve gerekli çıkarımlarda bulunulmuştur. Alınabilecek olan önlemlerin ardından iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerinin azalması beklendiğinden bu çalışmada maliyetler ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın kısıtlarını baz alınan il oluşturmaktadır. İlgili örnek ilde yerel yönetimler bazında su ve kanalizasyon işlerinde yaşanan kazalar ve yatırımlar dikkate alınarak konu irdelenmeye çalışılmış, yapılan yatırımlar ile kaza oranlarındaki azalma ve sonrası maliyetlerdeki düşüş gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the statistics 2 million 300 thousand people die per year due to work accidents and occupational diseases in the world. In other words, every minute in the world, 4 people get a job, and occupational diseases lose their ending life. The cost of a deceased person, a broken person, and the sadness of the lives of the people can not be calculated. The financial dimension of the occupational accident and occupational disease varies from one to one percent of the gross national product of the countries. Work accidents and occupational diseases cost the world economy at least $ 600 billion. Given that Turkey's 2010 GDP was 1.1 trillion, the approximate cost of occupational accidents and occupational diseases are revealed to be £ 44 billion. The SGK deficit in 2010 was approximately 26.7 billion TL. In other words, the burden of work accident costs on the economy of the country is about 1.5 times higher than the SSI opening. Prevention of occupational accidents in the world and in Turkey and be sure to raise the necessary urgent matter. In this study, the costs of work accidents and the solution proposal will be discussed. In this regard, the previous literature has been examined in detail and regression has been made. As a result of the measures that can be taken, it is expected to decrease the costs of occupational health and safety and this study tries to measure the costs. province constitutes the constraints of the study. Considering the accidents and investments in water and sewerage works on the basis of local administrations in the relevant province, the subject has been tried to be examined, the decrease in the accident rates and the decrease in the costs after the investments have been tried to be shown.