Hipertiroidi ve hipotiroidi hastalarinda vestibüler sistemin video head impulse test (VHIT) ile değerlendirilmesi
Assesment of vestibular system with video head impulse test in hyperthyroid and hypothyroid patients
  1. Tez No: 543736
  2. Yazar: HAVA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, hipotiroidi, video head impulse test, vHIT, vestibülo-oküler refleks, Hyperthyroidism, hypothyroidism, video head impulse test, vHIT, vestibulo- ocular reflex
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı hipertiroidili ve hipotiroidili hastalarda vHIT bulgularının incelenerek değerlendirilmesidir. Çalışma Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesinde 25-60 yaş arası çalışmaya katılmayı kabul eden 25 hipotiroidi 25 hipertiroidi hastası ve yaş-cinsiyet ile eşleştirilmiş 20 sağlıklı gönüllü birey ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylere saf ses odyometri, konuşma odyometrisi timpanometrik inceleme ve vHIT yapılmıştır. Hasta grupları ve kontrol grubu vHIT sonuçları değerlendirildiğinde, hipotiroidi hasta grubunda sol lateral kanalda ve her iki hasta grubunu sol posterior kanalında patolojik düzeyde olmayan fakat istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlemlenmiştir. Hem hasta gruplarında hem de kontrol grubunda açık ve gizli sakkad gözlemlenmemiştir. Hipertiroidi hasta grubunda RALP kanal çiftinde istatistiksel olarak anlamlı asimetri gözlemlenmiştir. Mevcut veriler ışığında hipertiroidi ve hipotiroidinin vHIT sonuçları üzerine patolojik düzeyde etki etmediği ortaya konmuştur. Diğer yandan, normatif değerlerde olmakla birlikte bu araştırmada hasta grubu ve kontrol grubu arasında görülen istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar normatif değerlerin hassasiyeti ile ilgili soru işaretleri uyandırmaktadır. Normatif değerlerin bozukluğu tespit etmede uygun sınırları içerdiğini incelemeye ve literatürde yer alan normatif veri farklılıklarına ışık tutmak üzere geniş örneklemli başka çalışmalara ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to evaluate video head impulse test findings in hypothyroid and hyperthyroid patients. The study included 25 hypothyroidism patients, 25 hyperthyroid patients and age-sex matched 20 patients who were accepted to participate in the study between 25-60 years of age in Ankara Yıldırım Beyazıt University Yenimahalle Training and Research Hospital. All subjects participating in the study were evalueted pure tone audiometry, speech audiometry and vHIT. When the patient groups and the control group vHIT results were evaluated, the hypothyroid group was not at the pathological level in the left lateral canal and in the left posterior canal of both groups of patients but a statistically significant decrease was observed. Overt and covert saccades were not dedected in any group when evaluated in terms of the presence of saccades. When asymmetry was considered between groups, statistically significant asymmetry was observed in RALP canal in hyperthyroid patients. It has been demonstrated that hyperthyroidism and hypothyroidism do not affect the pathological level of vHIT results. Although there are normative data, statistically significant differences between the patient group and the control group in this study raises questions about the sensitivity of normative data's cut-off values. There is a need for further studies with large samples in order to examine the normative values that contain appropriate limits for detecting the disorder and to shed light on the normative data differences in the literature.