Kore savaşında Kunuri Muharebelerinin askeri harekât prensipleri açısından değerlendirilmesi
Assessment of Kunuri Battles in Korean war in terms of principles of war
  1. Tez No: 543804
  2. Yazar: İRFAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kore Savaşı, Kunuri Muharebeleri, Askerî Harekât Prensipleri, 1'nci Türk Tugayı, Tahsin Yazıcı, Korean War, Battles of Kunuri, Principles of War, 1st Turkish Brigade, Tahsin Yazıcı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kuzey ve Güney Kore arasındaki anlaşmazlık 25 Haziran 1950 sabahı sıcak savaşa dönüşmüş, bunun üzerine BM Güvenlik Konseyi toplanmış ve üye devletlerden yardım çağrısında bulunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti BM'nin bu yardım çağrısına olumlu cevap vererek bu savaşa dâhil olmuştur. İlk olarak 1'inci Türk Tugayı teşkil edilmiştir. 1'inci Türk Tugayı Kore Savaşı'nın en çetin muharebelerinden olan Kunuri Muharebelerini başarıyla icra etmiş ve 8'inci Amerikan Ordusunun düzenli olarak geri çekilebilmesi için gerekli olan zamanı kazandırmış ve imha olmasını engellemiştir. Söz konusu tez kapsam olarak 1'inci Türk Tugayının icra ettiği Kunuri Muharebelerini kapsamakta ve bu muharebelerin Askerî Harekât Prensipleri açısından bir değerlendirmesini içermektedir. 1950-1953 yılları arasında Kore Savaşında; 1, 2 ve 3'üncü Türk Tugaylarının icra ettiği diğer muharebelere değinilmemiştir. İcra edilen askerî harekâtı tam olarak anlayabilmek için harekâtın icra edildiği Kore Yarımadası hakkında bilgiler arz edilmiş. Kore Savaşına Türkiye'nin nasıl ve neden katıldığına dair bilgiler ile birlikte savaşın sebepleri ve gidişatı hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin daha iyi anlaşılabilmesi maksadıyla Askerî Harekât Prensiplerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The conflict between North & South Korea became a shooting war. Therewith, UN Security Council gathered and called for help from their member states. Turkish Republic responded this call affirmatively and get involved in war. Firstly, 1st Turkish Brigade was constituted. This 1st Turkish Brigade accomplished the Kunuri Battles which is one of the toughest battle of Korean War and prevented the destruction of 8th American Army by gaining time for their neatly withdraw. This thesis includes the Kunuri Battles which was performed by 1st Turkish Brigade and assessment of this battles in military operation principles side. The battles of Korean War which was performed by 1st,2nd and 3rd Turkish Brigades between the years of 1950 – 1953, are not mentioned in this thesis. Informations are given about Korean Peninsula where the operations were performed in order to get clear understanding. The informations of; reasons of war, how and why Turkey get involved in war are given. Principles of war are mentioned to clarify.