KOBİ'lerin finansman problemlerinin çözümünde KOSGEB-GMKA-KGF'nin etkisi: Balıkesir ilinde bir araştırma
The effects of KOSGEB-GMKA-KGF in the solution of financing problems of SMES: A research in Balıkesir
- Tez No: 543810
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOSGEB, GMKA, KGF, Finansman, Balıkesir, SMEs, KOSGEB, GMKA, KGF, Financing, Balıkesir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Türkiye ekonomisinin değer, üretim ve istihdam gibi temel göstergelerinde KOBİ'ler çok büyük bir paya sahiptir. KOBİ'lerin ekonomik ve sosyoekonomik düzen içerisinde sahip oldukları bu önem, yaşadıkları finansman sorunlarının ülke ekonomisine ve sosyal yapıya doğrudan etki etmesine ve KOBİ'lere sağlanan desteklerin öneminin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada KOBİ'lerin, yaşadıkları finansman sorunlarının çözümüne yönelik kullandıkları finansman yöntemleri ve bu yöntemler arasında KOSGEB, GMKA ve KGF destekleri ile bu desteklerin etkinliği Balıkesir özelinde incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Balıkesir ilinde faaliyet gösteren ve KOSGEB, GMKA, KGF desteklerinden faydalanan KOBİ'lere kullandıkları desteklerin etkinliğini ölçmek amacıyla anket uygulanmış ve anketten elde edilen veriler veri madenciliği tekniklerinden Apriori Algoritması kullanılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler ışığında KOBİ'lerin finansman sorunu yaşama gerekçelerinin başında; alacakların tahsilinde yaşanan sorunlar, kredi teminindeki güçlükler, öz kaynak yetersizliği ve maliyetlerdeki artışlar gelmektedir. KOSGEB desteklerinden faydalanan KOBİ'lerde kullanılan destekler ile finansman sorunlarının yeterince etkili giderilemediği, GMKA ve KGF desteklerinden faydalanan KOBİ'lerde ise belli koşullarda desteklerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SMEs have a great share in the basic indicators of the economy of Turkey's such as value, production and employment. This importance of SMEs in economic and socio-economic order causes the financial problems that they face to, have a direct impact on the national economy and social structure and increase in the importance of the support provided to SMEs. In this study, the financing methods used by SMEs to solve the financial problems they experience and among these methods, the effectiveness of these supports with KOSGEB, GMKA and KGF supports are tried to be examined in the context of Balıkesir. In this study, a questionnaire was applied to measure the effectiveness of the supports that KOSGEB, GMKA, KGF and SMEs benefited from, operating in Balıkesir, and the data obtained from the survey was tried to be evaluated by using one of the data mining, apriori algorithm. In the light of the data obtained, the major reason of SMEs' financial problems are the problems encountered in the collection of creditor, difficulties in obtaining credit, lack of equity and increases in costs. With the support of SMEs, benefiting from KOSGEB supports, it can be concluded that financing problems cannot be solved effectively, while SMEs benefiting from GMKA and KGF supports are effective under certain conditions.