Ürodinamik inceleme yapılan inkontinan kadın hastalarda fonksiyonel bağırsak hastalıklarının sıklığı ve üriner inkontinans ile ilişkisi
The frequency of functional bowel diseases and relationship urinary incontinence in incontinent female patients who underwent urodynamics
- Tez No: 544079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel bağırsak hastalıkları, fekal inkontinans, ürodinami, alt üriner sistem semptomları, aşırı aktif mesane, üriner inkontinans, Functional bowel disorder, fecal incontinence, urodynamics, lower urinary tract symptoms, overactive bladder, urinary incontinence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, ürodinamik inceleme yaptığımız inkontinan kadın hastalarda fonksiyonel bağırsak hastalıklarının sıklığını ve mesane dolum-boşaltım fazı bozuklukları ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. MATERYAL METHOD 2017-2018 yılları arasında idrar kaçırma nedeni ile ürodinamik inceleme yapılan 18-75 yaş aralığındaki 250 kadın hastanın tıbbi kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil etme kriterlerine uyan toplam 77 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların fekal inkontinans değerlendirilmesi Cleveland fekal inkontinans sorgulama formu ile yapıldı. Fonksiyonel bağırsak hastalıkları Roma-4 kriterlerine göre değerlendirildi. Hastaların AÜSS değerlendirilmesi ICIQ-SF, OAB-V8, BF-LUTS sorgulamaları ile yapıldı. Hastalara ürodinamik çalışma, ICS standartlarına uygun olarak yapıldı. BULGULAR Değerlendirilen 77 hastanın sadece 3'ünde fekal inkontinans saptanmıştır. 17 hastada konstipasyon, 6 hastada irritabl bağırsak sendromu (İBS), 1 hastada diyare, 1 hastaya da karın şişliği tanısı konulmuştur. Nonspesifik bağırsak hastalığı tanısı hiçbir hastaya konulmamıştır. Ürodinamik incelemede depolama fazı bulguları normal 8 hastanın hiçbirinde fekal inkontinans ve fonksiyonel bağırsak hastalığı gözlenmemesi dikkat çekicidir. Depolama fazı grupları arasında fekal inkontinans ve fonksiyonel bağırsak hastalıkları bakımlarından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Boşaltım fazı anormal olan hiçbir hastada fekal inkontinans ve fonksiyonel bağırsak hastalığı gözlenmemiştir. Fekal inkontinans ve fonksiyonel bağırsak hastalığı olan hastaların hepsi boşaltım fazı normal olan hasta grubundadır. Ancak boşaltım fazı grupları arasında fekal inkontinans ve fonksiyonel bağırsak hastalıkları bakımlarından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır SONUÇ Çalışmamızın sonuçlarına göre fonksiyonel bağırsak hastalıkları ile ürodinamik olarak saptanan inkontinans tipleri arasında bir ilişki saptanamamıştır. Ancak bu hastaların boşaltım değil depolama sorunları olduğu gözlenmiştir. Bu konuda kesin sonuç elde etmek için daha fazla sayıda hasta içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the frequency of functional bowel diseases and the relationship between bladder storage and voiding phase disorders in incontinent female patients who underwent urodynamics. METHODS 250 female patients between the ages of 18-75 who underwent urodynamic investigations between 2017-2018 were evaluated retrospectively. A total of 77 patients were included in the study. Fecal incontinence evaluation of the patients was performed by Cleveland Fecal Incontinence Questionnaire. Functional bowel disorders were evaluated according to Rome-4 criteria. LUTS was evaluated by ICIQ-SF, OAB-V8, and BF-LUTS. Urodynamic studies were performed according to ICS standards. RESULTS Only 3 of 77 patients evaluated had fecal incontinence. Constipation was diagnosed in 17 patients, irritable bowel syndrome (IBS) in 6 patients, diarrhea in 1 patient and abdominal distention in 1 patient. Nonspecific bowel disease was not diagnosed in any patient. It is noteworthy that no fecal incontinence or functional bowel disorder was observed in any of the 8 patients whose storage phase findings were normal. There was no statistically significant difference between the storage phase groups in terms of fecal incontinence and functional bowel diseases. Fecal incontinence and functional bowel disorder were not observed in any patient with an voiding phase abnormal. All patients with fecal incontinence and functional bowel disorder are in the voiding phase normal. However, no statistically significant difference was found between the voiding phase groups in terms of fecal incontinence and functional bowel disorder. CONCLUSIONS According to the results of our study, no relationship was found between functional bowel disease and urinary incontinence types. However, it was observed that these patients had storage problems rather than voiding problems. Further studies with more patients are needed to evaluate functional bowel disorder and the relationship between bladder storage and voiding phase disorders in incontinent female patients.