Beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile öğretmenlik mesleğini tercih etmelerinde etkili olan faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the attitudes of physical education teacher candidates towards the teaching profession and the factors that are effective in their choice of teaching profession
  1. Tez No: 544080
  2. Yazar: HÜSEYİN ÜZÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ALINCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmen adayı, Öğretmenlik Mesleği, Tutum, Physical Education, Teacher Candidate, Teaching Profession, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde öğretmenlerin eğitim ve öğretimde hiç şüphesiz büyük katkıları bulunmaktadır. Eğitim sürecinin etkili ve verimli olması kaliteli bir eğitimin verilmesi ile mümkündür. Çoğu meslekte olduğu gibi öğretmenlikte de mesleğe yönelik tutumlar, verimliliğin en önemli etkenlerinden birisidir. Bir toplumun geleceğini doğrudan belirleyen eğitim sisteminin en önemli ayağını oluşturan öğretmenlerin, kendi mesleklerine yönelik tutumlar eğitim sürecinin kalitesini etkileyen önemli etkenlerdendir. Öğretmenlerin kendi mesleklerine yönelik tutumlarının ve bu mesleği tercih etmelerine etken olan faktörlerin, sınıf içi etkinlikleri doğrudan etkilediği bilinmekle birlikte öğretmen, öğrenci, idare, hizmetli gibi unsurlardan oluşan okul sisteminin uyumunu da etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile öğretmenlik mesleğini tercih etmelerinde etkili olan faktörler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Araştırmada çalışma grubu olarak 410 (275 erkek, 135 kadın) beden eğitimi öğretmen adayları gönüllülük esasına dayalı olarak, rastgele yöntemle çalışmamıza dahil olmuştur. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22.0 programından yararlanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. İstatistiki yöntem olarak yüzde frekans değerleri, betimsel istatistik, İndependentsamples t testi ve OneWayAnova analizleri kullanılmıştır. 0.05 düzeyinde anlamlılık ölçüt alınmıştır. Sonuç olarak; araştırmada, beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğini tercih etme nedenleri orta düzeyde bulunurken, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Kadınların öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu, 4.sınıfların 1 ve 2.sınıflardan daha olumlu tutuma sahip oldukları, açık öğretim lisesi mezunlarının daha yüksek tutuma sahip oldukları ve gelir durumu orta ve iyi olanların öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının daha iyi olduğu neticesine varılmıştır. Kadın ve erkek öğretmen adaylarının bu mesleğe yönelik tutumlarının arttığı durumlarda tercih etme nedenlerinde bir düşüş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, teachers have undoubtedly contributed greatly to education. The effective and efficient education process is possible by providing a quality education. As in most professions, attitudes towards teaching are one of the most important factors of productivity. Although it is known that teachers' attitudes towards teaching profession and factors influencing their preference for teaching profession directly affect classroom activities, they also affect the adaptation of the school system consisting of elements such as teacher, student, administration, servant. The aim of this study is to evaluate the relationship between the attitudes of physical education teacher candidates towards the teaching profession and the factors that are effective in their choice of teaching profession. In the study, 410 (275 male, 135 female) physical education teachers candidates were included in our study randomly on a voluntary basis. Statistical analysis was performed by using SPSS 22.0 package program. Percent frequency values, descriptive statistics, independent samples t test and One Way Anova analyzes were used as statistical methods. A significance level of 0.05 was considered. As a result; In the research, physical education teacher candidates preferred to prefer the profession of teaching the medium level, while the attitudes towards teaching profession were determined to be high. It was concluded that the attitudes of the women towards the teaching profession were more positive, that the 4th grade students had more positive attitudes than the 1st and 2nd grades, that the open education high school graduates had higher attitudes and that the attitudes towards the teaching profession were better. It has been determined that there is a decrease in the reasons of preference of female and male pre-service teachers when the attitudes towards teaching profession are increased.