Helicobacter pylori tedavisinde kullanılan farklı protokollerde eradikasyon oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of eradication rates in different protocols used in helicobacter pylori treatment
  1. Tez No: 544096
  2. Yazar: ERSİN KULOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, ardışık tedavi, hibrit tedavi, bizmutlu dörtlü tedavi, Helicobacter pylori, bismuth based quadruple therapy, hybrid therapy, sequential therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Helicobacter Pylori Tedavisinde Kullanılan Farklı Protokollerde Eradikasyon Oranlarının Değerlendirilmesi Amaç: Hp'nin birinci basamak eradikasyon tedavisinde; 14 günlük bizmutlu dörtlü tedavi, 14 günlük hibrit tedavi ve 10 günlük ardışık tedavi protokollerinin eradikasyon oranlarının değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Endoskopi Ünitesi'nde 2017-2018 yılları arasında üst gastrointestinal sistem endoskopik biyopsisi ile histopatolojik olarak Hp tanısı konulan 229 hasta çalışmamıza prospektif olarak dahil edildi. Hastalar aldıkları üç farklı tedavi protokolüne göre üç gruba ayrıldı. 84 hastaya (Grup 1) 14 günlük bizmutlu dörtlü tedavi (bizmut subsalisilat tb p.o. 2x2 + pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + metronidazol 500 mg tb p.o. 3x1 + tetrasiklin 500 mg tb p.o. 4x1) , 68 hastaya (Grup 2) 14 günlük hibrit tedavi (ilk 7 gün: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + amoksisilin 1 gr tb p.o. 2x1 ; sonraki 7 gün: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + amoksisilin 1 gr tb p.o. 2x1 + klaritromisin 500 mg tb p.o. 2x1 + metronidazol 500 mg tb p.o. 3x1) , 77 hastaya (Grup 3) 10 günlük ardışık tedavi (ilk 5 gün: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + amoksisilin 1 gr tb p.o. 2x1 ; sonraki 5 gün: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + klaritromisin 500 mg tb p.o. 2x1 + metronidazol 500 mg tb p.o. 2x1) verildi. Tüm hastalar verilen tedaviyi tamamladı. Tedavi bitiminden en erken altı hafta sonrasında hastalara üre nefes testi (HeliFan Plus®, Leipzig, Germany) veya gaitada antijen testi- Acro Rapid Test ( Acro Bıotech®, Inc., U.S.A.) yapılarak, Hp eradikasyon kontrolü yapıldı ve üç farklı tedavi protokolünün eradikasyon oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1'deki 84 hastanın 67'sinde, Grup 2'deki 68 hastanın 55'inde, Grup 3'deki 77 hastanın 64'ünde Hp eradikasyonu sağlandı. Per protokol analizde 14 günlük bizmutlu dörtlü tedavi, 14 günlük hibrit tedavi ve 10 günlük ardışık tedavinin eradikasyon oranları sırasıyla; %79,8 (84/67), %80,9 (68/55), %83,1 (77/64) olarak saptandı. En yüksek eradikasyon başarı oranı %83,1 ile 10 günlük ardışık tedavide saptandı. Hp eradikasyon tedavisinde kullanılan 14 günlük bizmutlu dörtlü tedavi, 14 günlük hibrit tedavi ve 10 günlük ardışık tedavinin çalışmamızdaki eradikasyon oranları arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edilmedi (ki-kare=0,303; p=0,86). Sonuç: Çalışmamızda Hp eradikasyon tedavisinde kullanılan 14 günlük bizmutlu dörtlü tedavi, 14 günlük hibrit tedavi ve 10 günlük ardışık tedavinin eradikasyon oranları arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edilmedi. Çalışmamızda bizmutlu dörtlü tedavinin eradikasyon başarısı %79,8 olarak bulundu. Bu oran kabul edilebilir başarı oranı olan %80'e yakın olsa da, istenen başarı oranına sahip değildi. 14 günlük hibrit tedavi ve 10 günlük ardışık tedavinin eradikasyon başarı oranları istenen oran olan %90 ve üzerinde olmasa da, kabul edilebilir sınırlarda idi. Bölgemizde Hp'nin birinci basamak tedavisinde farklı eradikasyon protokollerinin kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Eradication Rates in Different Protocols Used in Helicobacter pylori Treatment Aim: Evaluation of the eradication rates of 14-day bismuth based quadruple therapy, 14-day hybrid therapy and 10-day sequential therapy protocols for the first-line eradication treatment of Helicobacter pylori Material and Method: A total of 229 patients diagnosed with Hp by upper gastrointestinal endoscopic biopsy between 2017-2018 in the Endoscopy Unit of the Department of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Atatürk University, Faculty of Medicine, were prospectively included in our study. The patients were divided into three groups according to three different treatment protocols. The study consisted of 14-day bismuth based quadruple therapy (bizmut subsalisilat tb p.o. 2x2 + pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + metronidazol 500 mg tb p.o. 3x1 + tetrasiklin 500 mg tb p.o. 4x1) in 84 patients (Group 1), 14-day hybrid therapy (the first seven days: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + amoksisilin 1 gr tb p.o. 2x1 ; the next seven days: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + amoksisilin 1 gr tb p.o. 2x1 + klaritromisin 500 mg tb p.o. 2x1 + metronidazol 500 mg tb p.o. 3x1) in 68 patients (Group 2), and 10-day sequential therapy (the first five days: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + amoksisilin 1 gr tb p.o. 2x1 ; the next five days: pantoprazol 40 mg tb p.o. 2x1 + klaritromisin 500 mg tb p.o. 2x1 + metronidazol 500 mg tb p.o. 2x1) in 77 patients (Group 3). All patients completed the treatment. Four weeks after the end of the treatment, the patients were tested for urea breath test (HeliFan Plus®, Leipzig, Germany) or stool antigen test - Acro Rapid Test (Acro Bıotech®, Inc., U.S.A.), Hp eradication control was performed and the eradication rates of three different treatment protocols were compared. Results: Hp eradication was achieved in 67 of 84 patients in Group 1, 55 of 68 patients in Group 2 and 64 of 77 patients in Group 3. In the per protocol analysis, the rates of 14 day of bismuth based quadruple therapy, 14 day of hybrid therapy and 10-day sequential therapy were determined 79.8% (84/67), 80.9% (68/55) and 83.1% (77/64) respectively. The highest eradication success rate was 83.1% in 10-day sequential therapy. In our study, no statistically significant difference was found between eradication rates of 14-day bismuth based quadruple therapy, 14-day hybrid therapy and 10-day sequential therapy (chi-square = 0.303; p = 0.86). Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found between eradication rates of 14-day bismuth based quadruple therapy, 14-day hybrid therapy and 10-day sequential therapy. In this study, the eradication success of the bismuth based quadruple therapy was found 79.8%. Although this rate was close to 80% (an acceptable success rate), it did not have the desired success rate. The eradication success rates of the 14-day hybrid therapy and 10-day sequential therapy were at acceptable limits, although not above 90% (required rate). In our region, the use of different eradication protocols can be recommended for the first-line treatment of Hp.