Evli bireylerin bağlanma stilleri ve psikolojik ihtiyaçları ile affetme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of associations among attachment styles, psychological needs and forgiveness levels of married individuals
- Tez No: 544219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE İREM ÖZTEKE KOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, psikolojik ihtiyaçlar, affetme, evli bireyler, hiyerarşik regresyon, Attachment, psychological needs, forgiveness, married individuals, hierarchical regressio
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, evli bireylerin bağlanma stilleri ve psikolojik ihtiyaçları ile affetme düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 396 evli birey oluşturmaktadır. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, bağlanma stillerini ortaya koymak için“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri”, psikolojik ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla“Yeni Psikolojik İhtiyaçlar Değerlendirme Ölçeği”ve affetme düzeylerini belirlemek amacıyla ise“Heartland Affetme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, bağlanma ve psikolojik ihtiyaçların evli bireylerde affetme düzeyleri üzerindeki yordayıcı etkisini belirlemek amacıyla da hiyerarşik regresyon analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, evli bireylerde affetme ile bağlanma ve psikolojik ihtiyaçlar arasında anlamlı düzeyde ilişkiler ortaya çıkmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizinde ise demografik değişken olarak ele alınan cinsiyet, yaş ve evlilik süresinin kendini affetme alt boyutunda modele herhangi bir katkısı bulunmazken başkalarını ve durumu affetme alt boyutunda yaş ve evlilik süresinin modele anlamlı bir katkısı vardır. Psikolojik ihtiyaçlar ve bağlanma ise affetmenin tüm alt boyutlarının önemli yordayıcıları olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar dahilinde tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In current study the associations among psychological needs, attachment and forgivennes levels of married individuals were investigated. Participants of study consist of 396 married individuals. 'Personal Information Form“ was used for personal information of participants.To reveal attachment styles ”Close Relationships Experience Questionnaire“, to investigate psychological needs ”New Psychological Needs Assessment Scale“ and to examine determine levels of forgiveness ”Heartland Forgiveness Scale" were used. To reveal the associations among variables pearson correlation moments coefficient was used. Also to determine the predictive role of attachment and psychological needs on their level of forgiveness in married individuals, hierarchical regression analysis was used.According to the results of correlation analysis, significant relationships between forgiveness and attachment and psychological needs emerged in married individuals. In the hierarchical regression analysis, while the gender, age, and marital length that were considered as demographic variables do not contribute to the model in the self-forgiveness sub-dimension, the age and the duration of marriage had a significant power to the model. Psychological needs and attachment were found to be important predictors of all sub-dimensions of forgiveness. Eventually, discussion and recommendations were given according to the findings of study.