Elektif sezaryen vakalarında uterin atoni gelişen ve gelişmeyen hastalarda serum kalsiyum düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum calcium levels in patients with in uterine atony in elective cesarean
- Tez No: 544303
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM GEZGİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterin atoni, Serum Kalsiyum düzeyi, Elektif sezaryen, Uterine atony, Serum calcium level, Elective cesarean
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Uterin atoni postpartum morbidite ve mortalitenin en sık sebebidir. Çalışmamızda elektif sezaryen vakalarında uterin atoninin etyolojisinde serum kalsiyum düzeyinin rolünün olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Böylece uterin atonilerin önlenebilirliği, düşük maliyetlerle (kalsiyum replasmanı) maternal mortalite ve morbiditenin azaltılması, doğum sonrası kan transfüzyonu gerekliliğinin ortadan kalkması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01.01.2017-01.01.2018 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde elektif sezaryen olan 18-41 yaş arası, ek kanama bozukluğu olmayan, normal serum albumin düzeylerine sahip kadınlar üzerinde yapılmıştır. Retrospektif olarak toplanan veriler; hastaların preoperatif hemoglobin düzeyleri, postoperatif hemoglobin düzeyleri, operasyon günü bakılan serum kalsiyum düzeyleri, intraoperatif kan kaybı miktarını, anestezi tipini ve sezaryen endikasyonlarını içerir. İstatistiksel analizler için SPSS 24 Statistical Software (USA) programı kullanılmıştır. Veriler istatistik paket programında tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) ile ki-kare ve bağımsız gruplarda T-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza elektif sezaryen sırasında atoni gelişen 50 hasta ve atoni gelişmeyen 50 hasta dahil edilmiştir. Hastalara BPU, prezantasyon anomalisi, plasenta anomalisi, geçirilmiş uterin cerrahi nedeniyle elektif sezaryen planlandığı tespit edilmiştir. Hastaların intraoperatif kan kaybı miktarı, preoperatif Hgb düzeyi, postoperatif Hgb düzeyi, operasyon günü serum kalsiyum düzeyi, anestezi tipi ve planlanan bu sezaryen sırasında kan ürünleri replasmanı gerekliliği çalışmaya dahil edilmiştir. Uterin atoni gelişimi ile sezaryen endikasyonları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Farklılık prezantasyon anomalilerinden kaynaklanmaktadır. Prezantasyon anomalisi olanlarda uterin atoni görülme oranı daha yüksek bulunmuştur. Uterin atoni gelişimi ve fetüs sayısı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çoğul gebeliği olanlarda uterin atoni görülme oranı daha yüksek bulunmuştur. Serum Kalsiyum düzeyi ile uterin atoni görülme oranı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Parite ile uterin atoni görülme oranı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Parite arttıkça uterin atoni görülme oranı anlamlı olarak artmaktadır. Uterin cerrahi öyküsü ile uterin atoni arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Uterin cerrahi öyküsü olmayan hastalarda uterin atoni gelişme oranı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bizim çalışmamızda, uterin atoni gelişme oranı ile serum kalsiyum düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Uterin atoni gelişimi ile parite, çoğul gebelik ve prezantasyon anomalisi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Uterin atoni gelişimindeki risk faktörleri açısından daha ileri araştırmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Uterine atony is the most common cause of postpartum morbidity and mortality. In our study, we aimed to determine whether serum calcium levels play a role in the etiology of uterine atony in elective cesarean cases. Method: This study was carried out between the dates of 01.01.2017 and 01.01.2018 in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic. Data collected retrospectively; preoperative hemoglobin levels, postoperative hemoglobin levels, serum calcium levels, intraoperative blood loss, anesthesia type and caesarean indications. SPSS 24 Statistical Software (USA) program was used for statistical analysis. Data were analyzed by using descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation) and chi-square and independent groups T-test. Results: Fifty patients who had atony during elective cesarean section and 50 patients without atony were included in our study. The cesarean indications are CPD, presentation anomaly, placental anomaly and previous uterine surgery. Intraoperative blood loss, preoperative hemoglobin level, postoperative hemoglobin level, operation day serum calcium level, type of anesthesia and the necessity of replacement of blood products during this planned cesarean section were included in the study. The incidence of uterine atony was significantly higher in the patients who had cesarean section with presentation anomaly in patients with multiple pregnancies, and also significant relationship was found between uterine atony and uterine surgery. The incidence of uterine atony was significantly higher in patients without history of uterine surgery. There was no significant relationship between serum calcium level and uterine atony. Conclusion: In our study, there was no significant relationship between uterine atony and serum calcium level. However, significant correlations were found between parity, presentation anomalies, multiple pregnancies and uterine atony rate. Further research is required in terms of risk factors for uterine atony.