Şizofreni olan bireylerde ergoterapi ve sosyal beceri eğitiminin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of occupational therapy and social skills training in individuals with schizophrenia
- Tez No: 544437
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYIHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, ergoterapi, sosyal beceri eğitimi, aktivite performansı, toplumsal katılım, Schizophrenia, occupational therapy, social skills training, occupational performance, social participation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Şizofreni kronik ve tekrarlayıcı seyir gösteren bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile psikososyal programların birleştirilmesinin tedaviye uyum, bağımsız yaşam, sosyal beceriler ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri bilinmektedir. Çalışmamızda, şizofreni tanısı olan bireylerde ergoterapi müdahaleleri ve sosyal beceri eğitiminin psikopatoloji, bilişsel durum, aktivite performansı, psikososyal işlevsellik, toplumsal katılım ve yaşam kalitesine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemi, 30 müdahale 30 kontrol olmak üzere 60 kişiden oluştu. Sosyal beceri eğitimi haftada 1 kez 50 dakika süren 10 oturumdan oluştu. Sosyal beceri eğitimi ile birlikte ergoterapi programı, haftada 1 kez 50 dakika süren 16 oturumdan oluştu. Müdahaleler öncesi, sonrası ve izlemde Sosyodemografik Veri Formu ile psikopatoloji, bilişsel durum, aktivite performansı, psikososyal işlevsellik, toplumsal katılım ve yaşam kalitesine yönelik ölçümler ve sosyal çevreye ait değerlendirme yapıldı. Çalışma sonuçlarımıza göre, hem sosyal beceri eğitimi hem de sosyal beceri ile birlikte ergoterapi müdahalelerinin psikiyatrik belirtiler, depresif belirtiler ve negatif belirtilerde azalmaya; bilişsel beceriler, sosyal işlevsellik, sorun çözme ve iletişim becerilerinde iyileşmeye; aktivite performansı, toplumsal katılım ve yaşam kalitesi düzeylerinde artış olmuştur. İzlemde, sosyal beceri eğitimi ile birlikte ergoterapi grubunda klinik belirtiler, aktivite performansı, sosyal işlevsellik, iletişim becerileri, sorun çözme becerileri, toplumsal katılım ve yaşam kalitesi üzerinde iyileşmenin devam ettiği saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda, ergoterapi müdahalelerinin psikososyal rehabilitasyon çalışmalarında yer almasının şizofreni olan bireylerin işlevselliklerinde olumlu etkileri artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a chronic and recurrent disorder. The combination of medication with psychosocial programs is known to have positive effects on compliance with the treatment, independent life, social skills and quality of life. In this study, we aim to compare the effectiveness of occupational therapy and social skills training on psychopathology, cognitive status, occupational performance, psychosocial functioning, social participation and quality of life in individuals with schizophrenia. The study sample consisted of 60 people, 30 of which were control and 30 were intervention. Social Skills Training consisted of 10 sessions that lasted 50 minutes once a week. Social Skills Training with Occupational Therapy Program consisted of 16 sessions that lasted 50 minutes once a week. Before, after interventions and at follow-up, measurements about psychopathology, cognitive status, occupational performance, psychosocial functioning, social participation and quality of life were administered and social environment was assessed. Results showed that clinical symptoms were decreased; cognitive skills, social functioning, problem solving skills and communication skills resulted in improvement and increased levels of occupational performance, social participation and quality of life after interventions in both social skills training group and social skills training with occupational therapy group. In follow-up, it was found that improvement in clinical symptoms, occupational performance, social functioning, communication skills, problem solving skills, social participation and quality of life continued in the social skills training with occupational therapy group. In line with these findings, it is considered that inclusion of occupational therapy in psychosocial rehabilitation will increase functionality of individuals with schizophrenia.