GSK-3 antagonisti olan tideglusib'in insan dişeti fibroblastları, periodontal ligament fibroblastları ve osteoblast hücreleri üzerine etkisinin incelenmesi: İn-vitro çalışma
Effects of GSK-3 antagonist tideglusib on human gingival fibroblasts, periodontal ligament fibroblasts and osteoblast cells: an in-vitro study
- Tez No: 544476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER BİRKAN AĞRALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: GSK-3 inhibitörü, Periodontal rejenerasyon, Tideglusib, Wnt sinyal yolu, GSK-3 inhibitor, Periodontal regeneration, Tideglusib, Wnt signaling pathway
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Periodontal rejenerasyonun sağlanması için pek çok materyal denenmiş ancak tam rejenerasyon sağlayan bir materyal bulunamamıştır. Bu çalışmanın amacı Tideglusib'in periodontal rejenerasyondaki olası etkinliğini değerlendirmek için insan dişeti fibroblastı (hgf-1), periodontal ligament fibroblastı (hPdlf) ve osteoblastlar (hfob) üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tideglusib'in hgf-1, hPdlf ve hfob hücreleri üzerindeki sitotoksisite ve proliferasyon etkisini belirlemek amacıyla, farklı konsantrasyonlardaki Tideglusib (50, 100, 200 nM) kullanılarak MultiTox deney protokolü 24 saat süreyle uygulandı. 50 nM Tideglusib üç farklı hücre üzerine 24 saat süreyle uygulanarak tip I - tip III kolajen protein salınımı Western blot analizi ile ölçüldü. Bulgular: Proliferasyon deneyinde her hücre dizisi için Tideglusib uygulanan test gruplarıyla uygulanmayan kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). hgf-1 ve hfob hücrelerinde 200 nM Tideglusib'in sitotoksisitesi kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunurken (p=0.012, 0.012), hPdlf hücresinde test grupları ile kontrol grubu arasında fark bulunmadı (p>0.05). Bu veriler ışığında 50 nM Tideglusib hgf-1 ve hfob hücrelerine uygulandığında tip I kolajen seviyesi kontrol grubuna kıyasla artarken (p=0,029, p=0.029), hPdlf hücresinde fark bulunmadı (p>0.05). Tip III kolajen salınımında ise tüm hücre gruplarında kontrol grubuyla test grupları arasında fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuçlar: Tideglusib'in hgf-1 ve hfob hücrelerinde tip I kolajen artışına sebep olması, öte yandan hPdlf üzerine anlamlı bir etki göstermemesi gibi sebeplerle Tideglusib molekülünün kemik rejenerasyonuna olumlu yönde etki gösterebileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Many materials have been tried for periodontal regeneration, but no material has been proposed for complete regeneration. The aim of this study was to evaluate the effect of Tideglusib on different human periodontal cell lines pointing to assess the potential effectiveness of Tideglusib in periodontal regeneration. Materials and Methods: MultiTox test protocol was applied on human periodontal ligament fibroblast (hPdlf), gingival fibroblast (hgf-1) and osteoblast (hfob) cell lines for 24 hours by using Tideglusib at different concentrations (50nM, 100 nM, 200 nM) in order to determine its cytotoxicity and proliferation effect. Type I and type III collagen expressions were evaluated by Western blot analysis after 24 hours application of 50nM dose Tideglusib to three cell lines. Results: : In the proliferation experiment, no significant differences were found between the Tideglusib applied test groups and no Tideglusib applied control for each cell lines (p> 0.05). In the cytotoxicity test, the cytotoxicity of 200 nM Tideglusib was significantly higher in hgf-1 and hfob cell lines (p = 0.012, 0.012), but no difference was found in hPdlf cell line (p> 0.05). After the application of 50 nM Tideglusib to hgf-1 and hfob cell lines, type I collagen level was significantly increased (p = 0.029, p = 0.029) but no statistically significant difference was found in the hPdlf cell line (p> 0.05). Type III collagen expressions were not statistically different between the tests and the control for each cell lines (p> 0.05). Conclusion: It can be thought that Tideglusib may have a positive effect on bone regeneration due to the fact that tideglusib molecule causes type I collagen increase in hgf-1 and hfob cells, but not on hPdlf.