Bursa ilinde yetiştirilen Karacabey merinosu koyunlarının bazı yapağı özellikleri
Some wool characteristics on the Karacabey merino sheep grown in the Bursa, Turkey
- Tez No: 544518
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karacabey Merino Sheep, wool characteristics Keywords: Karacabey Merino Sheep, wool characteristics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, Bursa ilinde yetiştirici elindeki Karacabey Merinosu koyunlarının bazı yapağı özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada Bursa ilinde farklı bölgelerde bulunan 23 adet ayrı sürüden 1,5; 2,5; 3,5 yaşlı 74 adet dişi ve 1,5; 2,5; 3,5 yaşlı 40 adet erkek, toplam 114 adet Karacabey Merinosu koyunundan mart ve nisan aylarında alınan yapağılar kullanılmıştır. Alınan bu yapağılar Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü yapağı-tiftik analiz laboratuvarlarında, lüle uzunluğu, gerçek elyaf uzunluğu, incelik(elyaf çapı), randıman elastikiyet, mukavemet gibi kalite analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırmada incelenen lüle uzunluğu, gerçek elyaf uzunluğu, incelik (elyaf çapı), randıman, elastikiyet, mukavemet gibi özellikler 1,5; 2,5; 3,5; yaşlı dişi ve erkek toplam 114 adet Karacabey Merinosu koyununda genel olarak sırasıyla; 6,13±0,134 cm, 7,58±0,149 cm, 25,86±0,239 µ, % 46,46±0,777, % 26,79±0,515, 12,80±0,386 g tespit edilmiştir. Karacabey Merinoslarında dişi ve erkek koyunlara ait yapağı lüle uzunluğu genel ortalaması sırasıyla 5,91±0,136 ve 6,54±0,279 cm olarak tespit edilmiş olup sadece bu özellikte farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine some of the wool characteristics of Karacabey Merino sheep reared in the city of Bursa. In this study, wool samples from 114 Merino sheep (40 male and 74 female) with 1.5, 2.5, 3.5 years age was used for this study. The sheep were distributed to 23 different flocks search of which were located in different regions of Bursa. Wool samples were collected from March to April. Staple length, real fiber length, fiber diameter, clean wool percentage, elasticity, and breaking strength from samples were analyzed at wool-mohair analysis laboratories in Lalahan International Livestock Research and Education Center. The average staple length, real fiber length, fiber diameter, clean wool percentage, elasticity, breaking strength were found to be 6,13 ± 0,134 cm, 7,58 ± 0,149 cm, 25,86 ± 0,239, 46,46 ± 0,777%, 26,79 ± 0,515%, 12,80 ± 0,386 g respectively. The average staple length of female and male sheep was found to be 5.91 ± 0.137 and 6.54 ± 0.279 cm, respectively. There wasn't any significant difference regarding age and gender groups considering all wool traits. Despite the fact that wool quality of Karacabey Merino in Bursa are suitable for textile industry, it may not have enough standards to meet demands of fine and quality wool. Low results in this study to compare other similar studies, most of which were improvement studies and used materials from elite flocks might be attributed to material and methods differences.