Erektil disfonksiyonlu hastalarda yeni bir oksidatif parametre: Tiyol disülfid homeostazisi
A new oxidative parameter in patients with erectile dysfunction: thiol disulfide homeostasis
- Tez No: 544590
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN ARDIÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Üroloji, Biochemistry, Urology
- Anahtar Kelimeler: Erektil Disfonksiyon, Tiyol-Disülfid Homeostazisi, Yeni Oksidatif Parametre, Erectile Dysfunction, Thiol-Disulfide Homeostasis, New Oxidative Parameter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Erektil disfonksiyon (ED), yaygın görülen bir ürolojik hastalık olup özellikle“organik kaynaklı impotans”genç erkek hastaları hem yaşam kalitesi hem de psikososyal açıdan ciddi olarak etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Mevcut durumun etiyolojisi halen daha tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Erektil disfonksiyonun etiyolojisinde yer alan faktörlerin açığa kavuşturulmasının; hastalığın erken tanı ve tedavisinde yeni çığırlar açacağı düşünülmektedir. Oksidatif stres ile ED arasındaki ilişkinin kanıtı yetersizdir; ancak, giderek artan sayıda çalışma, ED patogenezinde reaktif oksijen türlerinin (ROT) oluşumu ve vücut antioksidan savunmaları arasında bir dengesizliğin rolünü bildirmiştir. Erektil disfonksiyonda etiyolojiyi ortaya koymak için pek çok test geliştirilmiştir. Son yıllarda kullanılan tiyol oksidatif stres testi de erektil disfonksiyon etiyolojisinde rol alan oksidatif stresin rolünü belirlemede kullanılan yöntemlerden biridir. Bu çift taraflı dengenin 1979 yılından beri ancak tek tarafı ölçülebilinirken, Erel & Neşelioğlu'nun geliştirdiği yeni yöntemle her iki değişken düzeyi de ayrı ayrı ve toplamsal olarak ölçülebilmekte ve hem bireysel hem de bütünsel olarak değerlendirilebilmektedir. Tiyol-Disülfid Homeostazisi yaşamsal bir öneme sahiptir. Diğer oksidatif parametreler kullanılarak erektil disfonksiyonun etiyolojisi açıklanmaya çalışılmış ancak ED hastalarında bu yeni test kullanarak plazmadaki oksidatif stresin etkisi araştırılmamıştır. Bu nedenle Tiyol – Disülfid Homeostazisi testi ile erektil disfonksiyonlu hastalarda oksidatif/antioksidatif denge araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Erectile dysfunction (ED) is a common urological disease, especially organic impotence; is a serious health problem which seriously affects patients both in terms of quality of life and psychosocially. The etiology of the current situation is still not fully elucidated. It is thought to be explained by the factors involved in the etiology of erectile dysfunction; would open up new epochs in the early diagnosis and treatment of disease. Evidence of the association between oxidative stress and ED is insufficient; however, an increasing number of studies have reported the relationship of an imbalance between the formation of reactive oxygen species (ROS) and body antioxidant defenses in ED pathogenesis. Many tests have been developed to demonstrate the etiology in erectile dysfunction. Thiol oxidative stress test is one of the methods use in the recent years to determine the role of oxidative stress in the etiology of erectile dysfunction. While this double-sided balance can only be measured on one side since 1979, the new method developed by Erel & Neşelioğlu can be used to measure both variables separately and collectively and evaluate them both individually and integrally. Thiol-Disulfide Homeostasis; has a vital importance. The etiology of erectile dysfunction was tried to be explained by using other oxidative parameters; however, the effect of oxidative stress in plasma has not been investigated by using this new test in ED patients. For this reason, oxidative / antioxidative balance in patients with erectile dysfunction was investigated with Thiol- Disulfide Homeostasis test.