Manyetik rezonans görüntüleme yöntemi kullanılarak os acromiale varlığının ve morfolojisinin araştırılması
Investigation of os acromiale presence and morphology using magnetic resonance imaging method
- Tez No: 544589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL IRMAK SAPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Os acromiale, MRG, Morfoloji, Omuz, Os acromiale, MRI, Morphology, Shoulder
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Os acromiale, scapula'nın kemikleşme sürecindeki füzyon defektine bağlı olarak gelişen, aksesuar bir kemik görünümünde olan bir varyasyondur. Bu çalışmanın amacı os acromiale'nin toplumdaki görülme sıklığı, cinsiyet dağılımı ve füzyon defektinin en sık görüldüğü anatomik bölgenin, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemi kullanarak belirlenmesidir. Bu amaçla, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine 2010-2018 yılları arasında başvuran, travma, operasyon ve kırık öyküsü olmayan ve herhangi bir nedenle omuz MRG'si yapılan kişilerde omuz morfolojisi değerlendirildi. Çalışmanın materyalini 395'i (%45.2) erkeklere, 469'u (%54.2) kadınlara ait olan 864 omuz grafisi oluşturmuştur. Verilerin 54'ünde os acromiale bulunmuş ve toplumumuzdaki genel prevelans %6.25 olarak belirlenmiştir. Değerlendirmemize göre erkeklerde 8 (%2.02) omuzda, kadınlarda 46 (%9.8) omuzda os acromiale'ye rastlanmış ve kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı oranda daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Os acromiale olgularında pre-acromion, meso-acromion ve meta-acromion tipleri değerlendirildiğinde ve cinsiyetler açısından karşılaştırıldığında, 42 adet (36 kadın, 6 erkek) meso-acromion görülürken, 10 adet pre-acromion (hepsi kadınlarda), 2 adet meta-acromion (hepsi erkeklerde) tespit edilmiştir. Sonuç olarak 864 omuz MRG'den 54'ünde os acromiale olgusuna rastlanılmış, prevelansı %6,25 olarak ölçülmüştür. Kadınlarda erkeklere göre anlamlı oranda sık görülmüş ve meso-acromion tip os acromiale'ye diğer tiplerden daha sık (%77.7) rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Os acromiale is a variation in the view of an accessory bone, which develops due to fusion defect in the ossification process of scapula. The aim of this study, was to determine the incidence in the society, sex distribution and anatomic region where fusion defect is most common seen of os acromiale, by using the method magnetic resonance imaging (MRI). For this purpose, shoulder morphology of individuals who had no history of trauma, operation and fracture and underwent shoulder MRI for any reason, who applied to the Health Research and Application Hospital of Tokat Gaziosmanpaşa University between 2010-2018 were assessed. The material of the study consisted of 864 shoulder graphics, 395 (45,2%) males and 469 (54,2%) females. Os acromiale was found in 54 of data and general prevalence in our society was determined as 6,25%. According to our evaluation, os acromiale was found in shoulder of 8 (2,02%) men and 46 (9,8%) women, and it was determined to be statistically significantly more frequently in women. As pre-acromion, meso-acromion and meta-acromion species were evaluated in os acromiale cases and compared in terms of genders, 42 meso-acromion (36 female, 6 male) were observed, 10 pre-acromion (all females), 2 meta-acromion (all males) were detected. As a result, 54 of the 864 shoulder MRIs were found to be os acromiale and the prevalence was measured as 6.25%. In females, it was seen more frequently than males and meso-acromion type of os acromiale was found significantly more frequent (77.7%) than other types.