Perceptions of the foreign policies of France and Turkey in francophone Africa: An elite perspective of cameroon and cote d'ivoire
Frankofon Afrika ülkelerinde Fransa ve Türkiye dış politikası algıları: Kamerun ve Fildişi Sahili Elitleri'nın bakışı
  1. Tez No: 544618
  2. Yazar: NKWAH AKONGNWI NGWA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign Policy Effectiveness, External Perception, Image theory, Francophone Africa, France, Turkey, Cameroon, Cote d'Ivoire
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu tez; bir devletin dış politikasında, harici algıları için sıklıkla kullandığı 'hedefe ulaşma' ve 'problem çözme' kategorilerini bir politika etkinliği olduğunu kabul ederek bunu nasıl yönlendirdiğini açıklamaya çalışmaktadır. Bu nedenle değişen küresel ortamın sağladığı -gelişmekte olan- kapasiteler ve öncelikler, Fransa ve Türkiye için mevcut dış politikalarını sadece Afrika'da değil, özellikle Fransızca konuşan Afrika ülkelerinde (FSACs) 21. yüzyıl dünya siyasetindeki rollerini birçok alanda yeniden değerlendiriyor. Bu bağlamda, Afrika'da Fransa ya da Türkiye'nin dış politika etkinliği ve etkisi 2000'li yılların başından itibaren sıcak gündem maddelerinden biri oldu ve bu tartışmanın ilgili önerlerini test etmek için literatür'de birkaç sistematik girişim çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, 21.yüzyılda Fransız ve Türk etkisi ya da etkinliği tezini belirli bir bölgede- Frankofon Afrika (FrA) - test etmeye çalışmaktadır. Bu dış politika etkisini test etmek için sırasıyla; Fransa'nın veya Türkiye'nin 21. yüzyılda FrA'da yeniden aktif katılımını haklı kılan nedenlerini ve devletlerin yeni dış politika yöneliminin Frankafon Afrika Elitleri (FAE) tarafından nasıl algılandığı yönünde iki temel sorunsalı ele almaktadır. Harici algı, FAE'nin kıtadaki bu iki gücün dış politikaları hakkındaki görüş ve algılarının ilk kez incelenmesi çalışmanın en belirgin özelliğidir. Sonuç olarak, olumlu algılamalar olumlu politika etkinliğini artırabilmekte ve olumsuz algılamalar etkide bir düşüş oluşturabilmekte veya öfke durumunu doğurabilmektedir. Bu çerçevede yapılan bilimsel çalışma, dış politika analiz disiplininin geliştirilmesinde, devlet politikası oluşturma sürecinde bir devletin yabancılar tarafından nasıl görüldüğünü ve bu algıların nasıl şekillendirdiğini anlamak, politika uygulaması ve politika etkinliği açısından, devletin kendisi için nasıl büyük bir endişe kaynağı olduğu incelenmektedir. Bu amaçla, bu araştırmada, tanımlayıcı ve tarihsel veri toplama yöntemlerinin kombinasyonu ile eklektik bir araştırma yöntemi kullanıldı. Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi (CATI) ve Yüz Yüze Görüşme (F2F) de dahil olmak üzere karma mod yöntemi tarafından bir çapraz araştırma metodu uygulandı. CATI ve F2F iki (2) Frankofon-Afrika ülkesi (Kamerun ve Fildişi Sahili) üzerinde yürütüldü. Afrika'daki Fransız ve Türk girişimleri için seçilmiş bazı dış politika alanları konstrüktivist teori ile ele alınırken; FAE algılarını değerlendirmek için iyi tanımlanmış bir analitik çerçeve ve süreç izlemesi için metodolojik yaklaşım kullanıldı ve dış politikanın bu tezdeki her iki gücün etkinliğinin ölçülmesi aşağıdaki bulguları gösterdi: T-1 zamanında FAE algılarını şekillendiren fikirler ile T zamanında ve belki de gelecekteki T+ 1 zamanında ortaya çıkan algılamalar arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle, FAE'nin 21. yüzyılda Fransa ve Türkiye üzerindeki perspektifleri dahili (endojen) ve harici (eksojen) kaynaklar veya fikirler ile şekillenmiştir. Sonuç olarak, Fransa, FSACs'deki dış politikası olumsuz bir Afrika elit (dış) algısına sahip statüko yanlısı bir devlet olmakla birlikte; güvenlik, uluslararası temel değerlerin geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın ve ticaretin teşvik edilmesi gibi alanlarda yeterli bir etkinliğe sahiptir. Türkiye ise, FSACs'deki dış politikasının olumlu bir Afrika elit (dış) algısına sahip olan revizyonist bir devlettir ve insanlık onurunun, güney-güney kalkınmanın işbirliğinin, yatırımın ve insanlığın teşvik edilmesinde etkinliğin sağlarken, ancak uluslararası terörizm, uluslararası temel değerlerin tanıtımı ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi alanlarında sınırlı bir etkinliğe sahiptir. Harici algılar, devletlerin dış politikalarında nasıl algılandıklarını ve ne şekilde algılarını düzelteceklerini bilmelerini göstermesi bakımından önemli olduğu için, bu araştırma, Fransa ve Frankofon Afrika ve Türkiye ve Frankofon Afrika ilişkilerinin geleceği ile ilgili olumlu sonuçları artırabilecek iki önemli katkıyı, kapsamlı bir kamu diplomasisi stratejisinin uygulanması ve üçlü iş birliğini özetlemektedir. Anahtar: Kelimler: Dış Politika Etkinliği, Harici Algı, İmaj Teorisi, Frankofon Afrika Ülkeleri, Fransa, Türkiye, Kamerun, Fil Dişi Sahili.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to explain how the external perceptions of a state's foreign policy tells of its effectiveness bearing in mind that the most frequently used categories are policy effectiveness in terms of 'goal attainment' and in terms of 'problem-solving'. As such, given a changing global environment, developing capabilities and priorities, France and Turkey are currently re-evaluating their role in the world in the 21st century, adjusting their foreign policies in many areas, not least in Africa, but more particularly in French-Speaking African Countries (FSACs). Within this context, the foreign policy activism and influence of France or Turkey in Africa have respectively been one of the hotly debated topics since the early 2000s. But there have been few systematic attempts to test the relevant proposition of this debate. This research, therefore, sets out in an effort to test the French and Turkish 21st-century influence or effectiveness thesis within a particular region: Francophone Africa (FrA). To test this foreign policy influence requires addressing two fundamental questions: What respectively justifies France's or Turkey's active re-engagement and engagement in FrA in the 21st century and how either state's new foreign policy orientation is perceived by Francophone African Elites (FAE) External Perception is the most distinctive feature of the study, given the fact that the opinions and perceptions of FAE on the foreign policies of these two powers on the continent will be studied for the first time. In effect, positive perceptions may enhance positive policy effectiveness and negative perceptions may translate a decrease in influence or generate resentment. Nevertheless, a positive external perception does not necessarily translate positive policy effectiveness. Within this framework, the thesis scrutinizes the assumption that understanding how a state is seen by the outsiders and how these perceptions are shaped are of huge concern to the state itself in terms of the practice of state policy-making, policy implementation as well as policy effectiveness within the development of the foreign policy analysis discipline. To this end, this research employed an eclectic method of investigation, with the combination of descriptive and historical methods of data collection. A cross-country survey was conducted by the mixed-mode method including Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) and Face-to-Face Interviewing (F2F) of Elites. CATI and F2F were conducted on two (2) Francophone-African Countries (Cameroon and Côte d'Ivoire). With particular emphasis on some selected foreign policy areas of French and Turkish endeavours in Africa and through a constructivist theory, while using a well-defined analytical framework and a process-tracing methodological approach to assess the perceptions FAE, the measurement of the effectiveness of the foreign policy's of either powers in this thesis suggests the following findings: There is a direct co-relation between the ideas that shaped FAE perceptions at time t-1 and the revealed perceptions at the time t and maybe in future at the time t+1. Hence, the perspectives of FAE on France and Turkey in the 21st century are shaped by endogenous and exogenous sources or ideas. Consequently, while France is a status-quo state with a Negative African elite (external) perception of its Foreign Policy in FSACs, but with an adequate effectiveness in areas such as: security, promotion of international fundamental values and promotion economic development and trade, Turkey on its part is perceived as a revisionist state with a Positive African elite (external) perception of its Foreign Policy and an effectiveness in the promotion of human dignity, south-south development cooperation, investment and humanitarianism, but with a limited effectiveness in areas such as: fight against international terrorism, promotion of international fundamental values and promotion economic development. Since external perceptions do matter to either state as they need to know how their activities are perceived so as to address or redress their foreign policies accordingly, this research outlines two important contributions that could enhance positive outcomes on the future of Franco-African and Turco-African relations: the implementation of an overarching Public Diplomacy strategy and a Triangular cooperation.