Türkiye'de sığınma arayanların turizm bölgelerindeki çok yönlü etkileri analizi: Kuşadası ilçesi örneği
Multidimensional analysis of impacts on tourism regions asylum seekers in Turkey: The case of Kuşadası
  1. Tez No: 544657
  2. Yazar: ALİ CANLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sığınma, Sığınma Arayanlar, İltica, Göç, Turizm, Asylum, Asylum Seekers, Refugee, Migration, Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
İnsanlığın ortaya çıktığı dönemden günümüze, dünyanın hemen her ye-rinde çeşitli şekil ve boyutlarda ortaya çıkan göç hareketleri, son dönemde dünya kamuoyunu ciddi bir biçimde yönlendirmektedir. Özellikle turistik potansiyeli bulunan bölgelere doğru olan göç hareketlerinin bu turizm alanlarıyla olan etki-leşimi, disiplinlerarası bir yaklaşımla irdelenmesi gereken önemli bir başlıktır. Bu çalışmanın esas konusunu teşkil eden sığınmacı hareketleri, araştırma kapsamında, özellikle turizmle olan bağlantıları özelinde ele alınmıştır. Sığınma hareketleri sonucunda turizm bölgelerinde meydana gelen çok yönlü değişimler, turizm bölgeleri perspektifinden olduğu kadar sığınma arayanların perspekti-finden de incelenmiştir. Sığınmacılık, turizm, göç gibi kavramlar; çalışmanın ana konusunun anlam genişliği de göz önünde bulundurularak, tarihsel gelişim sü-reçleriyle, nedenleriyle, sonuçlarıyla ve verilerle işlenmiştir. Çalışmanın teorik kısmında -literatür taraması sonucu- ortaya konan tu-rizm-sığınma-sığınmacılar arasındaki etkileşimler ve bu etkileşimler sonucu olu-şan çıktılar, Kuşadası ilçesi özelinde; ilgili birimlerle yapılan mülakatlarla ve ye-rel halk-yerel yöneticiler-ziyaretçilerle yapılan anketlerle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration movements, which have emerged in various shapes and dimen-sions in almost every part of the world since the emergence of humanity, have been leading the world public opinion in the last period. The interaction of mi-gration movements towards the regions with touristic potential is an important topic that should be examined with an interdisciplinary approach. Asylum seekers' movements, which constitute the main subject of this study, are covered in the scope of the research, especially in connection with tourism. As a result of the asylum movements, the multi-faceted changes in the tourism regions were examined from the perspective of the asylum seekers as well as from the perspective of the tourism regions. Concepts such as asylum, tourism and migration; In the light of the meaning of the main subject of the study, the historical development process, reasons, results and data are pro-cessed. In the theoretical part of the study - as a result of the literature survey - the interactions between the tourism-asylum-asylum seekers and the outcomes resulting from these interactions, in the case of Kuşadası district; Interviews with the relevant units and with local community-local administrators-visitors surveys.