Stabil durumdaki KOAH hastalarında solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi, anksiyete ile birlikte ağrı, kas kuvveti ve kemik mineral yoğunluğunun incelenmesi
An analysis of respiratory function, exercise capacity, quality of life, anxiety, pain, muscle strength and bone mineral density in patients with stable COPD
- Tez No: 544696
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: KOAH, ağrı, egzersiz kapasitesi, kemik mineral yoğunluğu, yaşam kalitesi, COPD, pain, exercise capacity, bone mineral density, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Şahman Çakır F, Stabil durumdaki KOAH hastalarında solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi, anksiyete ile birlikte ağrı, kas kuvveti ve kemik mineral yoğunluğunun incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Protez Ortez ve Biyomekanik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kapasitesinde azalma ve hava yolu direncinde artma ile karakterize önemli mortalite ve morbiditeye sebep olan bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı; GOLD evre I ve II olan stabil durumdaki KOAH'lı hastalarda solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi, anksiyete ile birlikte ağrı, kas kuvveti ve kemik mineral yoğunluğunun incelenmesidir. Çalışmaya 40-70 yıl yaş aralığında değişen klinik olarak stabil 40 KOAH'lı birey ve aynı yaş grubunda 35 KOAH olmayan birey alınmıştır. KOAH'lı hastaların ve kontrol grubunun değerlendirilmesinde solunum fonksiyonları ve diffüzyon kapasiteleri spirometre ile, ağrı değerlendirmeleri vizüel analog skalası (VAS) ile, her iki grubun egzersiz kapasiteleri 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile, depresyon düzeyleri, Beck Depresyon Anketi ile, anksiyete düzeyleri Beck Anksiyete Ölçeği ile, yaşam kalitesi Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ) ve Kısa form SF36 anketleri ile, kemik mineral yoğunlukları ise kemik mineral dansitometrisi (BMD) ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda KOAH'lı hastaların solunum fonksiyon test değerleri tüm parametrelerinde (FVC%, FEV1%, FEV1/FVC%, FEF25-75%), kontrol grubuna göre azalmıştır.(p0,05). Kemik mineral yoğunluğu da iki grupta benzer bulunmuştur (p>0,05). Sonuçlarımıza göre, stabil KOAH hastalarında pulmoner fonksiyonlar, egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi ve kas kuvveti azalırken, ağrı seviyesi, anksiyete ve depresyon düzeyleri artmıştır, postür ve kemik mineral yoğunluğunda ise KOAH grubunda azalması beklenirken, aksine fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Şahman Çakır F, An analysis of respiratory function, exercise capacity, quality of life, anxiety, pain, muscle strength and bone mineral density in patients with stable COPD. Hacettepe University, Institute of Medical Sciences, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Prosthesis Orthesis and Biomechanics Programme, Master's Thesis, Ankara, 2019. Chronic Obstructive pulmonary disease is characterized by decreased lung capacity and increased airway resistance (COPD) and causes significant mortality and morbidity. The aim of this study was to examine pulmonary function, exercise capacity, quality of life, anxiety, pain, muscle strength, bone mineral density in patients with stable COPD. The study and control groups aged between 40 and 70 years consisted of 40 clinically in stable COPD patients with GOLD stage I and II and 35 non-COPD individuals, respectively. Before and after the treatment, the patients' pulmonary function and diffusion capacity were evaluated using a spirometer, pain assessments were performed using Numeric Pain Rating Scale (NPRS). Exercise capacity was evaluated using 6 Minute Walk Test (6MWT), depression levels were assessed using Beck Depression Inventory, anxiety levels were evaluated with Beck Anxiety Inventory, quality of life levels were evaluated using Health Assessment Questionnaire (HAQ) and Short From SF36 Survey, whereas bone mineral density was determined using Bone Mineral Densitometry (BMD). Our findings showed that all parameters of the respiratory function tests (FVC%, FEV1%, FEV1/FVC%, FEF25-75 %) of patients with COPD significantly decreased compared to the control group (p0.05). When the BMD was evaluated, there was no statistically significant difference in any of the variables between the COPD and the Control Groups (p>0.05). According to our results, in stable COPD patients, pulmonary function, exercise capacity, quality of life and muscle strength decreased, whereas pain level, anxiety and depression level were increased, and contrary to expectations, there was no change in posture and BMD skores.