Karınca çayı (Burhaniye - Balıkesir) havzasının uygulamalı jeomorfolojisi
Applied geomorphology of Karinca creek basin (Burhaniye - Balikesir)
  1. Tez No: 544800
  2. Yazar: HANİFE AYKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Jeomorfoloji, Uygulamalı Jeomorfoloji, Karınca Çayı, Sel ve Taşkın, CBS, Geomorphology, Applied Geomorphology, Karınca Creek, Floods, GIS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Batı Anadolu'nun kuzeyinde kalan Madra Dağı'nın kuzeybatısında, Balıkesir ili Burhaniye ilçesinde yer alan Karınca çayı havzasının uygulamalı jeomorfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Karınca çayı havzası, Paleozoyik'ten Kuvaterner'e kadar bütün jeolojik dönemlere ait kayaçları bünyesinde barındıran, deniz seviyesinden 1200 metrelere kadar yükseltinin kademeler halinde görüldüğü bir sahadır. Bu çalışmanın hazırlanması esnasında öncelikle inceleme alanı ve uygulamalı jeomorfoloji ile ilgili literatür taranmıştır. Sonrasında inceleme alanını gösteren kartografik çizimler oluşturulmuş, arazi çalışmaları yapılmış ve sonrasında büro çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Toplanan bilgiler ve arazi çalışmaları sayesinde bir veri tabanı oluşturulmuştur. Veritabanının oluşturulması ve haritalama işlemlerinde Coğrafi Bilgi Sistemleri metodolojisi ve ArcMap yazılımı kullanılmıştır. Havzaya ait uygulamalı jeomorfolojik özelliklerin daha iyi anlaşılabilmesi için fiziki coğrafya özellikleri ve beşeri coğrafya faktörlerinin karşılıklı etkileşimi aşamalar halinde ele alınmıştır. Bu bilgilerden yola çıkararak, havzadaki eğim değerlerinin yüksek olması, litolojik yapının kolay ayrışabilen kayaçlardan oluşması, akarsuyun sahayı hızlı bir şekilde tesviye etmesi, yarılma derecelerinin fazla olması, akarsuyun sel rejimli olması gibi özellikler bazı uygulamalı jeomorfolojik problemleri beraberinde getirmektedir. Havzadaki başlıca uygulamalı jeomorfolojik problemlerini; günlenme, erozyon, seyelan, sel ve taşkın, depremsellik, kıyı ile ilgili sorunlar ve yanlış arazi kullanımı şeklinde sıralamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the applied geomorphological characteristics of the Karınca River basin located in the Burhaniye district of Balıkesir in the northwest of the Madra Mountain to the north of Western Anatolia. The Karınca River basin is a site in which all the geological periods from Paleozoic to Quaternary are found in elevation levels ranging from sea level up to 1200 meters. During the preparation of this study, firstly the literature related to the study area and applied geomorphology were searched. After that, cartographic drawings were prepared showing the study area, field studies were carried out and then office work was carried out. A database has been created by the collected information and field studies. Geographic Information Systems methodology and ArcMap software were used in database creation and mapping operations. In order to better understand the applied geomorphological features of the basin, physical geographical features and the interaction of human geographical factors are discussed in stages. Based on this information, the high slope values in the basin, the lithological structure consists of easily decomposable rocks, the stream leveling of the field quickly, the high degree of splitting, the flooding of the stream brings some practical geomorphological problems. Main applied geomorphological problems in the basin; it is possible to sort in the form of weathering, erosion, flash floods, floods, seismicity, coastal problems and wrong land use.